Virgil Musta, soluții în lupta cu pandemia: ‘Acest lucru, făcut la timp, vă poate salva viața!’
Medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara, vorbește despre două soluții prin care se poate evita riscul ca bolnavii de Covid în stare gravă să nu mai poată beneficia de oxigen în spitale.
Virgil Musta spune că medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara s-au confruntat în ultimele două săptămâni cu un număr foarte mare de cazuri de îmbolnăviri Covid-19. Zilnic se prezintă pentru evaluare aproape 100 persoane.
„Din păcate, un procent mare dintre aceste persoane se prezintă foarte târziu pentru aceste evaluări, când deja au forme avansate de boală, multe sunt deja forme severe, cu afectare pulmonară peste 50%. Acestea necesită obligatoriu terapie cu oxigen cu debit mare. Acest debit mare poate fi asigurat fie în Spitalul Victor Babeș, fie la Casa Austria de la Spitalul Județean, dar locurile sunt limitate și se lucrează la capacitate maximă. Există riscul ca în foarte scurt timp, spitalele ce pot asigura oxigen cu debit mare să nu mai facă față avalanșei continue de pacienți în forme severe. Spitalele suport, care în mod normal internează formele medii de boală, vor trebui să preia și aceste cazuri, dar terapia acestor pacienți se face cu mare dificultate, atât prin echipamentele specifice, cât și prin personalul specializat necesar. Dar și aici, locurile tot limitate vor fi”, arată Musta, potrivit Mediafax.
Beatrice Mahler, avertisment dur: ‘Valul trei va fi mai rău, evoluția este extrem de brutală’
Pentru a evita situația în care persoanele în stare gravă să nu mai poată beneficia de tratamentul necesar, trebuie oprit numărul zilnic foarte mare de noi forme severe și foarte severe.
Prima soluție este aceea de a avea un număr cât mai mic de noi infectări și, automat, un număr în scădere de forme grave. Acest lucru presupune respectarea în continuare, dar cu strictețe, a regulilor de protecție: purtarea măștii, distanțarea și igiena mâinilor: „Nimic nou aici, doar să nu lăsați încă garda jos în niciun moment! Cu toate neplăcerile foarte frustrante pentru oricare dintre noi, rămâne soluția cea mai bună, împreună cu vaccinarea, pentru a evita ceva care poate deveni un coșmar”.
A doua soluție presupune ca cei care au simptome să se testeze pentru a depista din timp boala, să țină permanent legătura cu medicul de familie, iar dacă simptomele evoluează să meargă cât mai repede la spital pentru o evaluare: „Acest lucru, făcut la timp, vă poate salva viața! Evaluarea nu presupune internare în spital, se sună la 112, veți merge la spital și vi se va face o evaluare ce constă în analize de sânge specifice și alte investigații din care se va vedea nivelul de afectare a plămânilor, afectarea altor organe etc. După această evaluare, dacă starea nu e foarte gravă, veți merge înapoi acasă în aceeași zi, după cca 1-2 ore, dar veți ști `cum stați`. Ideal este ca această evaluare să fie făcută în jurul zilei a 5-a de boală (de la debutul simptomelor)”.
Avantajele efectuării la timp a acestei evaluări:
• se va putea acționa la timp cu un tratament specific, pentru a evita evoluția spre forme grave
• medicul de familie va vedea evaluarea pe care ați făcut-o (prin intermediul unui program informatic) și va putea să vă recomande acasă tratamentul optim
• dacă aveți forme care necesită oxigen (dar nu în flux ridicat), medicul de familie vă poate introduce în programul ”Oxigen pentru Timișoara” și veți beneficia acasă, gratuit, de un concentrator de oxigen, înainte ca boala sa avanseze spre forme severe, care să necesite oxigen în debit mare
• dacă aveți deja o formă gravă, dovedită și prin evaluare, veți avea nevoie de tratament în spital urgent, cu cât mai repede, cu atât mai multe șanse de vindecare.
Cel mai probabil în comunitate circulă tulpina B117 din Anglia, care este mult mai contagioasă, deci și riscul de îmbolnăvire este mai mare, spune medicul.
„Știu, este din nou un moment dificil, așa cum ați tot auzit în ultimul an, dar eu am convingerea că tot împreună, cu informare corectă, prin responsabilitate, înțelegere, solidaritate si înțelepciune în scurt timp vom depăși și acest moment și astfel vom putea sărbători Sfintele Sărbători Pascale cât mai aproape de normalitate”, susține Virgil Musta.