Pediatru MedLife, despre virozele de sezon netratate: ‘Pneumonia netratată la timp poate duce la spitalizări lungi’
De Sărbători nimeni nu vrea să ajungă la spital, cu atât mai puțin cu un copil. Totuși, dacă o banală viroză de sezon se complică, mai ales în cazul unui copil, e vital să ajungem la medic, pentru că unele complicații pot fi extrem de serioase. Dr. Alina Liliana Popa, medic specialist pediatru în cadrul Spitalului de Pediatrie MedLife, detaliază mai jos posibilele complicații ale infecțiilor respiratorii comune în acest sezon – gripa, cea cu virusul sincițial respirator, dar și care sunt măsurile cu adevărat eficiente pentru protecția copiilor în perioada Sărbătorilor și pentru stimularea imunității: de la temperatura optimă în casă la alimentație și mișcare în aer liber.
Gripa și infecția cu virusul sincițial respirator sunt principalele probleme pentru care părinții își aduc copiii la medic în această perioadă, iar complicațiile acestora sunt și cele mai frecvente motive de internare. Acestora li se adaugă probleme legate de alimentația din această perioadă și altele care nu țin de particularitățile sezonului, cum e infecția cu streptococul betahemolitic, de exemplu, enumeră dr. Alina Liliana Popa, medic specialist pediatru, care efectuează gărzi în cadrul Spitalului de Pediatrie MedLife. „Numărul internărilor este mare și ne așteptăm ca și în acest an, ca în ultimii aproape 17 ani de când sunt eu aici, la MedLife, în perioada Sărbătorilor să fie fluxul cel mai mare de pacienți din tot anul“, spune medicul.
Complicațiile gripei și ale virusului sincițial respirator
Sezonul gripei a început și camerele de gardă înregistrează cazuri la copii, unele cu complicații. „Gripa poate da de la forme ușoare, care nu impun spitalizarea, până la forme rele. Cunosc cazul unei fetițe de 5 ani care, acum mai mulți ani, a făcut o complicație a gripei – miocardita – și a murit. Complicațiile serioase se întâmplă rar, dar când se întâmplă pot fi foarte grave. Contează și tipul complicației, pentru că tot complicație a gripei poate fi și afectarea musculară – pe copilași îi dor mușchii, refuză să meargă și trebuie să primească antiinflamatoare, de tipul cortizonului. Sunt mai predispuși la complicațiile grave copiii cu anumite afecțiuni, dar pot să apară și la un copil sănătos“, semnalează medicul pediatru.
Pentru a evita complicațiile, cel mai recomandat este ca, începând cu vârsta de 6 luni, copiii să fie vaccinați împotriva gripei. „Se mai pot vaccina și acum, în decembrie, pentru că sezonul gripal durează până în martie și, contrar percepției generale, se pot vaccina și copiii cărora le curge nasul, deși în cazul lor se recomandă vaccinul clasic și nu cel intranazal. Noi avem campanie de vaccinare a personalului, ne vaccinăm cu toții și ne vaccinăm și toți membrii familiei acasă“, menționează dr. Popa.
În cazul infecției cu virusul sincițial respirator (VSR), frecvent întâlnită în acest sezon, simptomele sunt de multe ori supărătoare, dar pentru sugari, complicațiile sunt cele care pun cele mai mari probleme. În cazul sugarilor, VSR poate da bronșiolite, iar acestea pot avea forme mai serioase decât cele care sunt non-VSR, atrage atenția medicul. „La sugari e nevoie și de măști cu oxigen, și de aerosoli cu adrenalină. La copiii mai mari e mai supărătoare tusea cvasi-permanentă care îi împiedică să se odihnească, să mănânce, varsă după tuse, în cazul lor e epuizant efortul de tuse“, precizează medicul pediatru.
În plus, virusul sincițial respirator se asociază cu o rată mare de suprainfecție bacteriană, adică mulți copii cu VSR pot face pneumonie. „Ceea ce începe ca o bronșită cu VSR se poate transforma uneori în pneumonie bacteriană“, spune dr. Alina Popa. Dacă observăm că starea copilului se agravează după o astfel de infecție respiratorie, e esențial să mergem la medic, care va recomanda o radiografie pulmonară pentru a identifica o eventuală pneumonie bacteriană și a trata cu antibiotice infecția. „Orice infecție bacteriană netratată poate duce la complicații grave. Dacă pneumonia bacteriană este tratată de la început, durata de spitalizare este mai scurtă, dacă se vine când sunt și complicații, afectarea pulmonară este mai extinsă, dacă există și pleurezie, adică apă la plămâni, atunci durata de spitalizare crește mult. Poate fi nevoie de trei-patru săptămâni de internare, în loc de 5 zile dacă se întârzie prea mult tratamentul“, precizează dr. Popa.
Radiografia este metoda imagistică necesară pentru confirmarea diagnosticului, iar medicul pediatru le spune părinților care se tem de iradiere că iradierea dată de o radiografie pulmonară echivalează cu cinci zile de stat la plajă, pentru că aparatele sunt noi, iar expunerea este mică.
În ce situații e nevoie de internare?
Nu doar gripa și VSR, ci și virozele obișnuite pot da complicații: laringite, amigdalite, bronșite, bronșiolite, pneumonii, otite. Nu toate necesită internare, multe se pot trata acasă cu tratamentul recomandat de medic. „Nevoia de internare se stabilește în funcție de vârsta copilului și de severitatea bolii. În plus, mai vorbim și despre particularitățile fiecărui caz. De exemplu, infecțiile bacteriene presupun un tratament cu antibiotic pe care copilul, în funcție de vârstă, temperament și de starea lui generală care este influențată de boală, cooperează sau nu pentru acest tratament. Degeaba încercăm noi să-i dăm antibioticul cu seringa, dacă copilul varsă, de exemplu, e recomandată spitalizarea pentru calea injectabilă, pentru că branulele – mare invenție pentru sănătate și confort – fac administrarea antibioticului sigură și nedureroasă. E important să știm exact ce doză de antibiotic primește. În plus, dozele la antibioticul injectabil sunt mult mai mari față de ce se poate da pe gură“, explică medicul pediatru.
Ce să mănânce copiii de Sărbători
Le dăm copiilor să mănânce preparate tradiționale de Sărbători? „Copiii, mai ales cei mici, nu se supără dacă și de Crăciun au «monotonie» în alimentația lor“, răspunde specialista. Chiar dacă se uită la noi cu atenție când mâncăm la masa de Sărbătoare, bebelușilor nu li se face poftă de sarmale sau de salată de boeuf, spune medicul. Aparatul digestiv sensibil al copiilor ar putea să reacționeze dacă primesc alimente prea grele sau în cantități prea mari în această perioadă. „Din entuziasmul acesta de sărbătoare, adulții le mai dau copiilor, chiar și celor mai mici, puțină salată de boeuf cu maioneză, niște cârnați, niște tobă… E bine ca părinții să păstreze totuși pentru copiii mici alimentația lor obișnuită“, subliniază dr. Popa.
Medicul își amintește de cazurile de probleme digestive pe care le-a întâlnit în anii trecuți în preajma Crăciunului și care au avut legătură fie cu achiziționarea unor produse din piață, în ideea că sunt mai naturale, fie cu nerespectarea unor reguli de igienă la manipularea produselor cu potențial riscant. „Atenție, carnea crudă este un vehicul pentru foarte mulți microbi – Salmonella, Campylobacter, de exemplu. Odată ce este preparată termic, este sigură, se distrug toți microbii prin preparare termică corespunzătoare. Sănătos e ca un copil să mănânce carne bine preparată termic, nu în sânge. Dar până a se ajunge la prepararea termică, carnea este manipulată, spălată în chiuvetă, tranșată pe tocător, sărată etc. Ei bine, trebuie atenție mare să nu se contamineze alte instrumentare sau legumele sau alte preparate care nu mai ajung să fie preparate termic! Tocătorul de carne trebuie să fie separat sau foarte bine sterilizat. Pentru că dacă tăiem legume pentru salată pe un tocător care a atins carnea crudă și nu a fost bine sterilizat, putem face toxiinfecție.“
Un alt aspect la care medicul ne atrage atenția la gătit este recipientul pentru sare: e bine să ne asigurăm că, atunci când preparăm carne crudă, nu luăm sare direct cu degetele din recipient, pentru că acea sare va fi contaminată și ulterior, la rândul ei, poate contamina salatele, de exemplu.
Fără prea multe dulciuri de Sărbători
Controlul dulciurilor poate fi o provocare de Sărbători, admite medicul pediatru. „Ar fi bine și în mod normal, dar și de Sărbători, să conștientizăm că dulcele nu e chiar la liber, consumul nu e chiar lipsit de urmări. Dacă un copilaș mănâncă foarte multe dulciuri într-un timp scurt, cum se poate întâmpla de Sărbători, poate manifesta indigestie, dureri de burtică, vărsături. Partea cea mai proastă este însă că, pe termen lung, se formează obiceiuri alimentare care nu sunt foarte sănătoase și conduc la kilograme în plus, distrofii dentare… E foarte greu să reversezi procesul după ce s-au format obiceiurile alimentare“.
Un fruct în loc de ciocolată, o înghețată în locul unei felii de tort de ciocolată, deserturi preparate în casă, mai degrabă decât cele din comerț, o prăjitură scumpă într-un loc special, de preferat în locul uneia comune din supermarket – acestea sunt recomandările medicului pentru un impact negativ mai mic al dulciurilor asupra copiilor și pentru a le dezvolta gusturi rafinate, selective, astfel încât să nu fie tentați de dulciurile ușor accesibile. În felul acesta, își vor dori dulciuri de calitate: făcute în casă, din ingrediente proaspete și doar cu ocazii speciale.
Recomandări pentru creșterea imunității
Am întrebat-o pe dr. Alina Popa cum ne putem proteja copiii iarna de probleme de sănătate, iar recomandările medicului pediatru nu sunt pentru anumite preparate speciale, ci pentru stimularea naturală a imunității. „Nu suntem adepții preparatelor pentru creșterea imunității. Sunt câteva suplimente care se pot lua și de care avem nevoie: vitamina C, D, zinc – acestea sunt recunoscute ca fiind eficiente pentru protecția de sezon. Însă dacă un copil este sănătos, mișcarea în aer liber, chiar și pe timp rece este recomandată. Să nu ne fie frică de frig, să nu ținem copiii în casă sau în locurile de joacă închise. Dacă ei sunt imunizați conform schemei, dacă au vaccinurile la zi, sunt hrăniți corespunzător cu toate principiile alimentare, atunci nu avem de ce să ne temem de frig. Sigur, copilul trebuie să fie îmbrăcat corespunzător și să nu-l lăsăm prea mult să stea ud dacă se joacă în zăpadă. Iar în casă să nu fie prea cald. Temperatura optimă la interior e între 22 și 24 de grade Celsius“, recomandă medicul pediatru.
„Medicul bun e pregătit și empatic“
Dr. Alina Popa consideră că a ales cea mai frumoasă specialitate medicală, pentru că simte că energia copiilor o încarcă chiar și după o gardă la spital. Nu întâmplător, dr. Popa pune relația medic-pacient în topul priorităților pentru ca problemele de sănătate să se rezolve cu bine: „O relație medic-pacient e mult mai mult decât partea științifică. Trebuie să-l încurajezi pe om, să-l asculți. De multe ori, părinții nu pot, nu-și dau seama să spună lucruri extrem de importante pentru boala copilului. Nu conștientizează că unele informații sunt importante. De aceea, doar vorbind, oferind timp, disponibilitate și atenție pacienților simt că pot crea legătura cu ei. Medicul bun este pregătit și empatic, nu doar pregătit și nu doar empatic“, încheie dr. Popa.