iulie 5, 2024

Ce faci când îți crește tensiunea? Medic: ‘Învață primele 2-3 gesturi simple’

sursa foto: pixabay

Un medic din România ne învaţă ce să facem acasă, dacă ne creşte tensiunea. Înainte de a ne panica şi de a fugi la Urgenţă, trebuie să facem 2-3 gesturi simple. Dr. Otilia Ţigănaş nu-i îndeamnă pe oameni să se trateze singuri, doar îi învaţă cum să gestioneze o astfel de situaţie.

Pe blogul său, medicul de familie prezintă pas cu pas modul de acţiune atunci când ne creşte tensiunea.

„Nu o dată auzim replica: – Ieri mi-a crescut tensiunea şi m-am dus la urgenţe! Eşti hipertensiv cu tratament (sau chiar fără) şi e seară, şi-ţi creşte tensiunea? Se mai întâmplă. Ai măsurat-o cu aparatul tău, sau în vecini, e mare? Ce faci înainte de a apăsa tastele 112?

Învaţă primele 2-3 gesturi simple înainte să chemi Salvarea, sau înainte să porneşti voiniceşte (deseori chiar cu tine la volan!) către urgenţa spitalului.

Secretul tenului de porțelan

Întâi, că nici acolo n-o să-ţi facă altceva (CA PRIMĂ MĂSURĂ, zic!) decât ce-ţi poţi faci tu singur de la început, în loc să te panichezi. Apoi, că se poate genera un cerc vicios din pricina stresului, a spaimei, a halatelor albe din jur, astfel încât – ajuns la spital -, să crească tensiunea şi mai şi. Exclusiv pe bază de stres acut.

Tot greşit e şi să stai cu tensiunea mare (în loc să faci şi tu ceva), până vine ambulanţa. Pierzi timp.

Alt argument ca să nu începi cu salvarea: la spital sunt urgenţe mai mari decât a ta, vei aştepta pe coridor pe un scaun, iar de furia aşteptării îţi va fi, poate, şi mai rău etc.

Aşadar, ce faci când creşte tensiunea:

  • Te aşezi calm în fotoliu şi înghiţi un Furosemid+ ½ Xanax de 0,5 mg (de exemplu). Dar, dacă ai alt calmant decât Xanaxul prin casă, e ok.
  • Apoi, aşezi sub limbă fie un Captopril de 50 mg, fie o Nifedipină şi laşi tableta să se dizolve acolo, sub limbă. Să le ai pregătite, pentru astfel de situaţii. Tableta se va absorbi rapid în sânge (aşezată aşa), mai rapid decât dacă o înghiţi şi o treci prin stomac. Pastila de sub limbă se va face tot mai mică, pe măsură ce se dizolvă. Nu o scuipi, desigur, stai să se dizolve total.
  • Bei apoi un ceai calmant, călduţ. Să zicem de tei.
  • Măsori tensiunea abia după o jumătate de oră de la declanşarea acestor manevre. Nu disperat, anxios, din minut în minut, ca la monitorizarea din Terapie Intensivă, în timpul unei operaţii pe cord deschis. Nu-i dramă! Fii calm. Te vei descurca mai bine şi mai eficient singur, decât cu salvarea, în acest caz specific.

Heeey! Crede-mă! Numai când vei auzi cum sună sirena, şi vei vedea cum fug doi cu targa spre uşa ta, vecinii toţi ieşiţi din case curioşi ce-ai păţit, şi-ţi va pocni tensiometrul în sus.

De stres. Crede-mă! (PS. N-ar strica să ai şi nişte metoprolol de 50 mg în casă, dacă ai palpitaţii şi bate inima repede. Înghite unul. Deseori, e suficient ca să treacă.)

ATENŢIE!

Nimeni nu zice să te tratezi singur. Nici să eviţi medicii, nici să te documentezi cu Google. Ce am încercat eu pe blog este doar să-ţi dezvălui câteva reacţii de bun simţ, (aparent mărunte, dar de fapt tare eficiente), atunci când în corpul tău se schimbă ceva. Ceva ce nu-i o urgenţă care să justifice aglomerarea spitalelor, a salvării, şi mai ales a minţii tale….”, scrie medicul.

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.