Adrian Marinescu, avertisment sumbru în plin val 4: ‘Luna octombrie va fi mai grea’
Directorul medical al Institutului “Matei Balş”, Adrian Marinescu, a declarat, marţi, că luna octombrie va fi una grea din punctul de vedere al pandemiei de COVID-19, după care numărul de cazuri de infectare vor scădea “uşor, uşor”, iar sărbătorile de iarnă vor fi, în opinia sa, unele “liniştite”.
“Luna octombrie va fi mai grea. O să începem uşor, uşor să scădem la nivel de cazuri. Mă refer şi la spitalizări şi la paturile de terapie intensivă şi eu cred că sărbătorile din această iarnă vor fi liniştite”, a afirmat medicul, la cea de-a III-a ediţie a videoconferinţei “Sănătate şi FARMA – Sistemul sanitar, sub valul al IV-lea”, organizată de Grupul de presă Bursa.
El a subliniat că o persoană testată pozitiv la infecţia cu SARS-CoV-2 şi care are simptomatologie nu trebuie să rămână acasă, ci să meargă la spital pentru evaluare şi începerea tratamentului.
“Când cineva este vulnerabil şi are un test pozitiv, are o simptomatologie, trebuie să ajungă la spital să îşi facă o evaluare. Este păcat să ajungă prea târziu. Să ştiţi că toate tratamentele existente în momentul de faţă nu au o mare eficienţă dacă nu sunt administrate la începutul bolii”, a explicat Marinescu, care a adăugat că 94 – 95% dintre pacienţii care ajung la ATI cu forme critice sunt persoane nevaccinate.
Directorul medical al Institutului “Matei Balş” a completat că actuala situaţie din ţara noastră are legătură directă cu rata de vaccinare anti-COVID.
“Noi vedem în institut lucruri absolut clare, sunt statistici care se văd în plan practic şi vă pot spune că în terapie intensivă – şi noi avem cea mai mare terapie intensivă de boli infecţioase din România – 94, 95% dintre cei care ajung acolo cu forme critice sunt persoane nevaccinate. Dacă ne uităm la statisticile INSP, pe care le putem vedea zilnic, se spune foarte clar. Dintre cei care, din păcate, decedează, procentul este de peste 90%. În orice săptămână ne-am uita între 90 şi 95%. (…) Să ştiţi că şi vaccinarea în acest moment, chiar dacă înseamnă o singură doză, avem un grad de protecţie, nu trebuie să ne gândim că este prea târziu. Niciodată nu este prea târziu”, a transmis Adrian Marinescu.
El a menţionat că în România dintotdeauna au fost probleme legate de principiul vaccinării. “De fiecare dată, că am vorbit de HPV, de hepatită B, de vaccinarea antigripală, din păcate, niciodată nu am avut o rată corespunzătoare pentru vaccinare”, a explicat medicul.
Potrivit acestuia, în prezent, la Institutul “Matei Balş” sunt momente grele, multe ambulanţe aşteptând în faţa camerei de gardă: “Am avut momente extrem de grele cum se întâmplă şi acum cu ambulanţe care aşteaptă, practic nu le poţi număra, în faţa camerei de gardă. Marea problemă este că în acele ambulanţe sunt oameni care au nevoie de oxigen, oameni pentru care viaţa atârnă de un fir de păr şi… Problema pe care mi-o pun este în felul următor: sunt o persoană optimistă, echilibrată, încerc să mă gândesc tot timpul la soluţii, dar recunosc că, în acest moment, sunt extrem de îngrijorat şi mă gândesc la următoarea situaţie – este păcat că am ajuns să fim în punctul în care să pierdem vieţi omeneşti, fiind practic în topul Europei şi mapamondului în condiţiile în care este clar că cei care au o rată de vaccinare crescută…”.