Boala care pune stăpânire pe oameni. Numărul cazurilor se va dubla în următorii ani

sursa foto: pixabay
Oamenii sunt din ce în ce mai bolnavi. Chiar dacă tehnologia a evoluat în domeniu medical, se pare că pentru unele boli nu există tratament, iar altele au ajuns să fie din ce în ce mai răspândite.
Cazurile de cancer de prostată se vor dubla în următorii. Acest lucru se va întâmpla în special în țările mai puțin bogate. Potrivit unui studiu publicat în The Lancet, specialiștii susțin că numărul anual de cazuri noi se va dubla, de la 1,4 milioane în 2020 la 2,9 milioane în 2040.
Această creștere poate fi explicată prin “creșterea speranței de viață”, susțin autorii. Cancerul de prostată, care este cel mai frecvent cancer la bărbați – 15% din totalul cancerelor masculine – apare în majoritatea cazurilor la vârsta de peste 50 de ani. Iar incidența sa crește brusc cu cât înaintează în vârstă.
De asemenea, autorii studiului consideră că este posibil să se limiteze creșterea numărului de cazuri de cancer de prostată prin diverse acțiuni.
Ei recomandă, de exemplu, să se urmărească diagnosticarea mai timpurie în țările mai puțin bogate, observând că, de multe ori, cancerele de prostată sunt depistate prea târziu pentru a se putea lua măsuri eficiente.
Semne și simptome în cancerul de prostată
În primele stadii ale cancerului de prostată, simptomatologia poate fi absentă, atipică sau asemănătoare celei provocate de hiperplazia de prostată. În stadiile mai avansate, pacienții pot acuza mai multe semne și simptome, precum:
- Scăderea presiunii jetului urinar;
- Polakiurie (urinări frecvente, în cantități mici);
- Disurie (durere la urinare);
- Retenție urinară;
- Hematurie (prezența sângelui în urină) sau hemospermie (prezența sângelui în spermă);
- Disfuncție erectilă;
- Scădere în greutate.
Cauze și factori de risc în cancerul de prostată
Frecvent, boala este diagnosticată după vârsta de 50 ani, vârsta medie la momentul diagnosticului fiind de 60-65 ani. Riscul dezvoltării cancerului de prostată crește pe măsura înaintării în vârstă.
Un factor de risc important în această patologie este reprezentat de antecedentele familiale de cancer de prostată sau un istoric familial de cancer mamar. În aceste situații, pacientul poate beneficia de un consult de genetică medicală și de testare BRCA, pentru evaluarea riscului apariției cancerului de prostată. Dacă va considera necesar, medicul poate recomanda efectuarea unor teste genetice pentru cancer.
Printre alți factori de risc implicați se numără:
- Expunerea la agenți toxici;
- Fumatul;
- Episoadele recurente de prostatită;
- Obezitatea.
Screening pentru cancerul de prostată
Bărbaților cu vârsta peste 50 de ani li se recomandă consult urologic anual, cu examinare clinică (tușeu rectal), completată de investigații paraclinice precum: dozarea PSA (antigenul specific prostatic), Free PSA, analiza urinei și examinarea ecografică a aparatului urinar (rinichi, vezică, prostată), mai ales dacă sunt prezenți anumiți factori de risc, precum istoricul familial.
PSA este cel mai utilizat marker în evaluarea cancerului de prostată, atât în scop diagnostic, cât și pentru monitorizarea evoluției bolii. PSA, adică antigenul specific prostatic, este o proteină esențială a plasmei seminale, sintetizată exclusiv de prostată, sub controlul hormonilor androgeni (testosteron, dihidrotestosteron).
În mod normal, PSA este prezent în ser în concentrații reduse, iar atunci când se produce alterarea structurii prostatei, valorile PSA în sânge cresc. Acest test este aproape în exclusivitate asociat cu afecțiunile prostatei, valori crescute fiind întâlnite în adenomul de prostată, prostatita acută sau cronică și în cancerul de prostată.
Diagnosticul cancerului de prostată
Diagnosticul cancerului de prostată se stabilește în baza anamnezei minuțioase, a examenului clinic și a investigațiilor paraclinice și imagistice. Cea mai nouă metodă imagistică de evaluare a prostatei este imagistica prin rezonanță magnetică multiparametrică(mpMRI). Această investigație este neinvazivă, nedureroasă, nu iradiază și permite diagnosticarea rapidă și precisă a afecțiunii.
Examenul RMN multiparametric de prostată aduce informații esențiale în vederea diagnosticului, precum: localizare, volum tumoral, grad de agresivitate (caracterizare) și stadializare, aceste informații contribuind la stabilirea conduitei terapeutice ulterioare. Cancerul de prostată netratat poate duce la metastaze osoase.
Dacă în urma examenului imagistic (RMN) se menține suspiciunea de cancer de prostată, atunci este necesară biopsia. În prezent, puncția prostatică de fuziune (fusion biopsy) este standardul de aur pentru diagnosticul cancerului de prostată.