ianuarie 10, 2025

Protest la Institutul de Urologie și Transplant Renal Cluj. Reacția ministrului Sănătății

sursa foto: digi24

Mai mulți angajați ai Institutului de Urologie și Transplant Renal din Cluj-Napoca au protestat, luni, față de ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, de teamă că unitatea va fi desființată. Mihăilă spune că institutul va deveni centru, iar pacienții nu vor avea de suferit.

Reprezentanții Institutului de Urologie și Transplant Renal din Cluj-Napoca ieșiți la protest se tem că unitatea va fi desființată, din cauza problemelor financiare pe care le are.

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a declarat, luni, că pacienții nu vor avea de suferit în urma problemelor pe care le are Institutul de Urologie și Transplant Renal, așa cum nu vor avea de suferit nici de pe urma reorganizării plănuite.

Mihăilă a spus că a fost acolo în vizită și i s-a cerut mărirea tarifului pe caz ponderat, includerea în programul de acțiuni prioritare pentru anestezie și terapie intensivă și modificarea cadrului legislativ pentru acțiunile prioritare de transplant astfel încât din acestea să se poată deconta și cheltuielile de personal.

„Referitor la mărirea tarifului pe caz ponderat, menționez că ne-am consultat cu colegii de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate și, conform datelor pe care aceștia le au disponibile, Institutul de Urologie și Transplant Renal se află în primele 10-15 spitale din țară ca valoare a tarifului pe caz ponderat, cu o valoare de 1.839 de lei, mai mult decât Spitalul Clinic Parhon din Iași – care desfășoară activitate similară – sau ca Institutul de Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș, tarifele acestora fiind de 1.726 lei, respectiv 1.800 lei”, spune ministrul.

Mihăilă adaugă că numai în luna iunie, institutul a primit o suplimentare de fonduri de 30.000 de lei pe cazurile deja rezolvate: „În plus, situația financiară a Institutului de Urologie și Transplant este în continuare stabilă. De la 1 iulie, după ce intră în vigoare următorul contract cadru și următoarele norme aferente contractului cadru, Institutul de Urologie și Transplant va primi o sumă semnificativ mai mare decât cea de acum, această sumă fiind cu 340.000 de lei în plus pe lună. Deci cu un pic de răbdare această problemă financiară nu ar mai fi fost o problemă”.

Institut crucial pentru bolnavi, la un pas de desființare. Zeci de angajați protestează

În ce privește includerea în programul de acțiuni prioritare pentru anestezie și terapie intensivă, Ministerul Sănătății a făcut deja demersuri în acest sens.

A treia solicitare nu poate fi rezolvată, declară Mihăilă, pentru că ar fi vorba despre o dublă finanțare.

„La vizită am mai constatat și a fost și relevat de către medicii din institutul problema spațiunul. Institutul își desfășoară activitatea într-o clădire care aparține Universității de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu din Cluj-Napoca, clădire care este împărțită cu spații ale Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj, și anume Clinica Medicală 2 și Clinica Chirurgie 2 din Spitalul Județean Cluj-Napoca. Practic se află la ultimul nivel și la mansarda acestei clădiri. Nefiind comunicare între cele două instituții, nu s-au putut face demersurile pentru asigurarea evacuării în siguranță la incendiu, motiv pentru care Inspectoratul General pentru Situații de Urgență nu a putut elibera aviz de securitate incendiu, problemă care în acest context nu poate fi într-adevăr rezolvată”, a adăugat ministrul.

Practic, Ministerul Sănătății consideră oportună reorganizarea Institutului de Urologie și Transplant Renal din Cluj prin includerea sa în structura Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, sub forma unui centru de urologie și transplant renal.

„Această includere va asigura pacienților accesul la serviciile de urologie și transplant renal, nu va însemna discontinuități în tratament. Ba chiar va aduce anumite avantaje administrative”, afirmă Mihăilă.

Întrebată despre o declarație a fostului manager al institutului, potrivit căruia prin transformarea unității într-un centru activitatea de transplant se va opri, iar pacienții care așteaptă transplantul vor trebui refuzați, Mihăilă a răspuns că se va modifica personalitatea juridică a institutului, ceea ce va avea nevoie de acreditare: „Ne vom strădui ca această durată să fie cât mai mic posibilă, în ordinul a câtorva săptămâni, nu mai mult de o lună”.

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.