Date alarmante! Raportul INS privind sănătatea românilor
Cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății, Institutul Național de Statistică (INS) a publicat un comunicat de presă privind sănătatea românilor, iar datele nu sunt deloc îmbucurătoare.
Peste 90% dintre românii cu vârsta de 15 ani mănâncă haotic și numai 11% dintre ei fac sport
Statistica INS prezintă că din totalul populaţiei României de peste 15 ani, doar 8,4% urmează un regim alimentar adecvat. Iar acest procent se împarte pe mai multe grupe:
- 71,1% dintre aceștia (cei 8,4%) urmează un regim legat de consumul redus de sare;
- 62,2% – regim legat de consumul de grăsimi;
- 51,2% – regim legat de consumul de zahăr;
- 24,5% – regim legat de consumul de calorii.
Depresia, boala care ‘nu se vede la exterior’: 10 simptome surprinzătoare
Populația din mediul rural (72,8% din cei intervievați) este mult mai atentă când vine vorba de consumul de sare decât românii din mediul urban (69,9%). În ceea ce înseamnă regimul sporit al numărului de calorii, procentul este 28% mediul urban vs. 19,6% mediul rural. La regimul privind consumul de zahăr, tot urbanul stă mai bine (53% faţă de 48,5%).
Consumul de fructe la români
Când vine vorba de consumul fructelor, INS a descoperit că, din totalul populaţiei rezidente, 99,4% au consumat fructe (începând cu bebelușii de 6 luni). Iar 26,5% dintre români au spus că zilnic mănâncă fructe.
Pe categorii, avem astfel:
- Femeile consumă fructe într-o proporție mai mare (29,8%) decât bărbații (23,1%);
- 32,1% dintre cei care stau în orașe consumă zilnic fructe, în timp ce în mediul rural procentul este de doar 20,1%;
- Românii cu vârsta până în 24 ani consumă în medie 1,9 porţii de fructe pe zi. Cei trecuți de 75 de ani, consumă mai puţin (1,7 porţii/zi).
Activitatea sportivă a românilor: mersul pe jos pentru rezolvarea activităților zilnic
Mersul pe jos (pentru diferite treburi, nu neapărat ca plăcere/ relaxare) este o activitate pe care 92,7% din populaţia rezidentă (5 ani +) o desfășoară. Timp de cel puţin 10 minute pe zi, într-o săptămână obişnuită. De fapt, numărul mediu de zile de mers pe jos, într-o săptămână obişnuită, scade pe măsură ce înaintăm în categoriile de vârstă:
- grupa de vârstă 5-14 ani – 6,1 zile;
- grupa de vârstă 15-24 ani – 6 zile;
- grupa de vârstă peste 75 de ani – 4,8 zile.