iulie 8, 2024

Tensiuni între UE şi Marea Britanie din cauza vaccinurilor

sursa foto: pixabay

Marea Britanie a respins, miercuri, acuzaţiile Uniunii Europene privind interzicerea exporturilor de vaccinuri anticoronavirus, iar, în contextul tensiunilor, cele mai puternice după Brexit, ambasadorul UE, Joao Vale de Almeida, a refuzat convocarea la Ministerul britanic de Externe.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a acuzat Marea Britanie şi Statele Unite de interzicerea exporturilor de vaccinuri, subliniind că Uniunea Europeană a exportat vaccinuri în numeroase ţări, inclusiv în Israel. De asemenea, Charles Michel a declarat că Uniunea Europeană este “cea mai integrantă putere mondială”, subliniind că nu utilizează vaccinurile în scop propagandistic, precum Rusia ori China.

“Sunt nedumerit să aflu că Europa este acuzată că nu acţionează în solidaritate. (…) Încă de la început, Europa a fost cel mai activ avocat în sensul unei reacţii internaţionale (…). Nu trebuie să ne lăsăm induşi în eroare de China şi Rusia, care au regimuri cu valori mai puţin dezirabile decât noi, organizând operaţiuni foarte limitate, dar cu publicitate amplă, pentru aprovizionarea altora cu vaccinuri”, afirmă Charles Michel, conform Consiliului European.

Plantele primăverii care îți întăresc sistemul imunitar și tratează boli respiratorii

“De asemenea, sunt şocat să aud acuzaţii de «naţionalism al vaccinării» la adresa UE. Acţiunile nu mint. Marea Britanie şi Statele Unite au impus imediat interdicţii asupra exportării vaccinurilor şi componentelor de vaccinuri. Dar Uniunea Europeană, regiunea cu cea mai mare capacitate de producţie de vaccinuri din lume, doar a implementat un sistem de control asupra exporturilor de doze produse în UE. (…) UE nu a oprit deloc exporturile. (…) Spre exemplu, operaţiunea de vaccinare din Israel, care are o populaţie de nouă milioane de locuitori, a fost un succes. Israelul are capabilităţi ştiinţifice incontestabile. Dar nu a dezvoltat, nici nu a produs vreun vaccin. Cele mai multe tehnologii de vaccinare au fost iniţiate ori dezvoltate în Europa. Cele mai multe doze cu care Israelul a efectuat programul masiv de vaccinare au fost trimise din Belgia”, a subliniat Charles Michel, notând că UE este un “exportator” de vaccinuri şi “cea mai integrantă putere mondială”.

“UE a pre-comandat peste două miliarde de doze, mai mult decât dublu faţă de necesarul vaccinării întregii populaţii. Surplusul va fi donat ţărilor partenere şi unor regiuni ale lumii, ceea ce va face posibilă vaccinarea a sute de milioane de oameni. În acest fel, Europa îşi va promova activ valorile prin acţiuni specifice puternice, mai ales în regiuni în care avem legături strategice, precum ţările Parteneriatului Estic, inclusiv Georgia, Republica Moldova şi Ucraina, unde am fost săptămâna trecută. Sau în America Latină şi Africa, unde am vizitat Rwanda şi Kenya zilele trecute şi unde au fost livrate vaccinuri sau vor fi livrate în scurt timp primele transporturi”, a insistat Charles Michel.

Marea Britanie reacţionează vehement la acuzaţiile privind interzicerea exporturilor de vaccinuri

“Este complet fals. Guvernul britanic nu a blocat exporturile de vaccinuri sau componente de vaccin”, a afirmat Dominic Raab, ministrul britanic de Externe, citat de BBC.

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.