aprilie 6, 2025

În România – nicio alertă de medicament contrafăcut

sursa foto: pixabay

Preşedintele Organizaţiei de Serializare a Medicamentelor din România, Dan Zaharescu, a declarat marţi că, de la operaţionalizarea Sistemului Naţional de Verificare a Medicamentelor, în urmă cu cinci ani, în ţara noastră nu s-a înregistrat nicio alertă pentru produs contrafăcut.

El a explicat că alerta se declanşează la nivel naţional, dar poate fi activată în tot spaţiul Uniunii Europene.

“În sistem, în România, nu s-a declarat nicio alertă pentru un medicament contrafăcut (…) Numărul alertelor a scăzut, de la o alertă la 1.000 cutii de medicamente eliberate la începutul implementării sistemului, la două alerte la 10.000 de cutii”, a spus Dan Zaharescu, la dezbaterea “Siguranţa pacientului prin siguranţa medicamentului”, eveniment organizat, la Senat, de Organizaţia de Serializare a Medicamentelor din România şi Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România.

El a menţionat că cele mai multe alerte sunt tehnice şi sunt generate de configurarea greşită a scanerelor în farmacii, introducerea greşită a datelor de către producători în sistem, dubla scanare sau inscripţionarea deficitară a codului.

“Avem aplicaţii informatice care investighează automat tipurile de alerte şi care spun dacă există sau nu vreun risc pentru pacienţi. Dacă ar apărea un medicament contrafăcut, există un sistem de management al alertelor. Dacă apare o alertă, ‘o suspiciune de contrafacere’, medicamentul este carantinat, nu se mai eliberează acel medicament şi se investighează traseul acelui produs. Codul QR este un CNP al fiecărei cutii de medicamente, unic în tot spaţiul UE, şi acest lucru ne ajută să identificăm dacă un medicament este contrafăcut”, a detaliat preşedintele OSMR.

Zaharescu a atras atenţia că “achiziţia de medicamente de pe internet este extrem de riscantă pentru pacienţi”, comerţul de medicamente pe internet fiind interzis.

SNVM, care permite identificarea medicamentelor contrafăcute, funcţionează la nivel european din februarie 2019.

OSMR este responsabilă pentru implementarea şi administrarea Sistemului Naţional de Verificare a Medicamentelor (SNVM), o platformă de verificare prin intermediul căreia farmaciile sau alte părţi interesate, cum ar fi distribuitorii angro din România, pot verifica autenticitatea unui produs.

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Subscribe To Our Newsletter