CONTROVERSE Marea Britanie infectează persoane sănătoase cu coronavirus. Care este scopul studiului
Marea Britanie a devenit prima ţară din lume care infectează voluntarii sănătoşi cu coronavirus, ca parte a programului “Human Challenge”, a confirmat, duminică, Ministerul Sănătăţii.
Primele teste din studiu, care implică voluntari ce nu au primit încă vaccinul anti-COVID-19, au început sâmbătă.
Noul program îşi propune să accelereze dezvoltarea vaccinurilor şi tratamentelor împotriva COVID-19.
“Aceşti adulţi selectaţi cu grijă vor fi expuşi la virus într-un mediu sigur şi controlat, cu medicii şi oamenii de ştiinţă lângă ei pentru a-i monitoriza şi îngriji 24 de ore din 24”, a explicat o purtătoare de cuvânt a Ministerului Sănătăţii din Marea Britanie.
Pentru studiu, oamenii de ştiinţă au selectat până la 90 de voluntari tineri, sănătoşi şi puţin probabil să contracteze COVID-19 sever, boala pulmonară cauzată de coronavirus. Aceştia vor fi expuşi la cea mai mică doză de virus necesară infecţiei.
Scopul studiului este acela de a afla cum reacţionează sistemul imunitar la virus şi cum reacţionează particulele de virus la mediu.
Conform rapoartelor anterioare ale guvernului britanic, acesta este primul astfel de studiu efectuat la nivel mondial cu privire la noul coronavirus, Sars-CoV-2.
Studiile de provocare umană, în care oamenii sănătoşi sunt expuşi unui agent patogen, au fost efectuate în cercetarea vaccinărilor împotriva gripei sau a malariei, deşi în aceste cercetări, respondenţii au primit anterior un posibil tratament.
Oamenii de ştiinţă germani au criticat astfel de încercări pe oameni, spunând că infecţiile din laborator nu sunt la fel ca infecţiile din viaţa reală.
În plus, Asociaţia germană a companiilor farmaceutice bazate pe cercetare (VfA) a declarat că aceste studii nu sunt etice şi ar putea produce rezultate distorsionate, deoarece sunt efectuate numai cu respondenţi tineri şi sănătoşi, iar constatările ar putea să nu se aplice şi persoanelor în vârstă.