Atenție la durerile în piept! Când pot însemna că ai apă la plămâni
Atenție la durerile în piept! Pleurezia sau apa la plămâni, aș cum este numită popular, reprezintă acumularea de lichid în pleură (membrana subţire care acoperă plămânii şi îmbracă cutia toracică).
Pleura are două foiţe, cea exterioară, care îmbracă cutia toracică, şi cea internă (numită şi pleură viscerală), care acoperă plămânii. Spaţiul îngust dintre cele două foiţe conţine o cantitate foarte mică de lichid cu rol de lubrifiere.
Pleurezia poate apărea din cauza unei infecţii virale de la nivelul aparatului respirator sau a unei pneumonii. Apa la plămâni produsă de o infecţie virală durează maximum două săptămâni şi nu este contagioasă decât în cazuri extrem de rare, potrivit doctorulzilei.ro.
Durerea toracică și dificultatea de respirație
Lichidul la plămâni poate apărea şi ca urmare a unor traumatisme ale toracelui, tuberculozei, pneumotoraxului (trecerea aerului în cavitatea pleurală) sau a altor tipuri de infecţii. Pleureziile pot și fi rezultatul unor boli ale altor organe (inimă, rinichi sau ficat).
Degete umflate, simptomul care poate semnala anumite boli
Când pleura se inflamează, cele două foiţe se freacă una de cealaltă provocând dureri în piept, aşa numita durere pleurală. Riscul de a dezvolta complicaţii ale pleureziei creşte odată cu vârsta, cu durata în care pleurezia a fost lăsată fără tratament şi mai ales dacă aveţi şi alte probleme medicale cum ar fi boli cardiace, emfizem, bronşită cronică sau diabet.
Cele mai importante şi cele mai frecvente simptome ale acestei afecţiuni le constituie durerea toracică şi dificultatea de a respira (dispnee), care pot debuta brusc sau progresiv.
Această durere este prezentă continuu, dar se poate agrava în timpul respiraţiei şi când tuşiţi, poate iradia în umăr sau la nivelul abdomenului. Durerea poate fi sub forma unei senzaţii de arsură sau disconfort.
Atunci când cauza este o infecţie virală, pot apărea şi simptome precum febra, durerea de cap, durerea musculară. Inflamarea pleurei provoacă acumularea de lichid în cavitatea pleurală şi poate fi însoţită de febră, durere toracică şi tuse seacă, simptome care nu sunt specifice şi care în foarte multe cazuri pot fi asociate şi cu alte afecţiuni precum insuficienţa cardiacă sau afecţiuni ale ficatului ori ale rinichilor.
Atenție la durerile în piept! Care pot fi cauzele
Dacă pleurezia este rezultatul bolii altor organe, cele mai frecvente cauze sunt insuficienţa cardiacă, ciroza hepatică şi unele boli renale.
În cazul în care pleurezia este rezultatul unei afectări a pleurei, cauza poate fi infecţia, cum ar fi tuberculoza, tumori sau poate fi o complicaţie a unor boli precum pneumonia sau abcesul pulmonar.
Atenție la cancerul ‘tăcut’! Primele simptome: greața, lipsa poftei de mâncare și chiar depresia
În unele cazuri, pleurezia are drept cauze afecţiuni intra-abdominale, în special ale ficatului şi pancreasului, care pot inflama diafragma şi pleura care o protejează.
Printre cauzele acestei afecţiuni se numără şi infecţiile virale apărute la nivelul aparatului respirator inferior, poliartrita reumatoidă, pancreatita, lupusul sau poate fi chiar o complicaţie a unei operaţii pe cord, dar aceste cazuri sunt mai rare.
Tratament doar la sfatul medicului
Tratamentul se stabileşte în funcţie de cauza care a determinat boala: dacă este vorba de o cauză extrapulmonară se tratează boala determinantă. În cazul unei infecţii bacteriene, medicul indică un tratament cu antibiotice.
În anumite situaţii (în special când pleurezia este cauzată de o infecţie) este necesară drenarea lichidului folosind un tub care se introduce prin peretele toracic.
Simptomele bolii pot fi ameliorate prin repaus, odihnă. În cazuri de durere pleurală, se poate administra aspirină, ibuprofen sau un alt fel de tratament antiinflamator nesteroidian (AINS). Dacă este prezentă o durere severă este nevoie de un tratament al tusei sau durerii prezente.
Întotdeauna este necesară realizarea unui diagnostic precis înainte de a decide un tratament al simptomelor. Calmantele pot fi de un real ajutor în cazul tusei care provoacă durere.