iulie 8, 2024

Atenție la cancerul ‘tăcut’! Primele simptome: greața, lipsa poftei de mâncare și chiar depresia

sursa foto: farmaciata

Cancerul de pancreas este al patrulea, ca rată de mortalitate, dintre toate tipurile de cancere și are cea mai slabă rată de supraviețuire. Afectează în aceeași măsură femeile și bărbații. Însă, un simplu test de urină, poate ajuta la identificarea lui în stadii incipiente.

Cancerul pancreatic mai este numit și cancer ”tăcut”, deoarece simptomele nu apar în stadiile incipiente ale bolii. Cu cât cancerul începe să se răspândească, apar dureri în partea superioară a abdomenului. Durerea devine tot mai puternică, în special după ce persoana mănâncă sau stă întinsă.

Răspunsul celulor T la COVID în cazul persoanelor infectate: ce au constatat cercetătorii

Alte simptome sunt: greața, pierderea poftei de mâncare, scăderea în greutate, oboseală și chiar depresie.

”Boala este perversă fiindcă nu dă dureri. Totuşi unele semne apar, omul slăbeşte, nu mai are poftă de mâncare, scaunele sunt grase şi suferindul simte o inexplicabilă scârbă faţă de carne şi pâine. Durerile se ivesc târziu şi omul vine la medic cu întârziere, abia când s-a instalat icterul cu îngălbenirea pielii, a cavităţii bucale, cu urina ruginie şi materiile fecale albicioase,” a explicat prof.dr. Mircea Beuran, pentru Doctorul Zilei.

Cauzele cancerului endocrin nu sunt pe deplin înțelese, dar au fost identificați anumiți factori de risc : vârsta este unul dintre cel mai important deoarece boala afectează persoanele cu vârsta între 50 şi 70 de ani. S-au identificat și alți factori de risc care pot determina formarea cancerului pancreatic:

  • Consumul de țigări
  • Diabetul
  • İnflamația cronică a pancreasului-Pancreatită
  • Istoricul familial de cancer pancreatic
  • Obezitatea

Unul din zece cazuri de cancer pancreatic are cauze ereditare. Unele gene pot provoca pancreatită. Acest lucru crește riscul de a dezvolta cancer pancreatic. Dacă există două sau mai multe rude apropiate cu cancer pancreatic, o boală ereditara cum ar fi sindromul Lynch sau sindromul Peutz-jeghers sau anumite boli ereditare în care există mutația BRCA2, gene care sunt predispuse în formarea cancerului, este benefic controlul medical regulat al acestor pacienți în vederea riscului crescut al cancerului pancreatic.

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.