Alarmant! Un medicament folosit de mulți români provoacă o boală cumplită

sursa foto: pixabay
Medicii recomandă uneori persoanelor în vârstă să ia o doză mică de aspirină pentru a reduce riscul de accident vascular cerebral, dar un studiu sugerează că aceasta variantă nu este mai eficientă decât un placebo și crește riscul de hemoragii cerebrale.
Administrarea unei doze mici de aspirină în fiecare zi nu previne cel mai frecvent tip de accident vascular cerebral în rândul persoanelor în vârstă care nu au avut niciodată un astfel de eveniment și poate crește riscul unei hemoragii cerebrale periculoase, conform NewScientist.
“Aceasta este doar o dovadă în plus că prescrierea de aspirină persoanelor care nu au nevoie de ea nu este o idee bună”, spune John McNeil de la Universitatea Monash din Melbourne, Australia.
Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, au șanse din ce în ce mai mari de a dezvolta cheaguri de sânge, care ar putea bloca circulația sângelui către creier și declanșa ceea ce se numește un accident vascular cerebral ischemic. Încercând să contracareze acest risc, medicii le prescriu uneori persoanelor în vârstă între 75 și 100 de miligrame de aspirină – considerată în general o doză mică – pe care să o ia în fiecare zi, deoarece medicamentul subțiază sângele.
Dar aspirina, chiar și în doze mici, nu vine fără riscuri, spune McNeil. În noiembrie anul trecut, el și colegii săi au arătat că o doză zilnică mică de aspirină crește riscurile de deces la persoanele în vârstă.
În cadrul aceluiași studiu, McNeil și echipa sa au investigat incidența accidentelor vasculare cerebrale și a hemoragiilor interne ale capului la 19.114 persoane pe o perioadă medie de aproape cinci ani. Dintre acești participanți, 17.725 aveau cel puțin 70 de ani și locuiau în Australia, iar marea majoritate a acestor persoane erau de culoare albă. Restul de 1.389 de participanți erau adulți hispanici sau afro-americani cu vârsta de 65 de ani sau mai mult, care locuiau în SUA. Niciunul dintre participanți nu avea antecedente de accident vascular cerebral sau orice altă afecțiune cardiovasculară la începutul studiului.
Studiu alarmant