ianuarie 9, 2025

Screeningul cancerului de col uterin salvează vieți: ce trebuie să știe fiecare femeie

sursa foto: pixabay

Screeningul cancerului de col uterin este recomandat periodic pentru toate femeile cu vârstă cuprinsă între 21 și 65 de ani, iar în anumite situații de risc testele pentru depistarea precoce a cancerului cervical pot fi efectuate mai devreme sau mai târziu în raport cu acest interval de vârstă, la recomandarea medicului. Prima informație pe care o femeie trebuie să o cunoască referitor la screeningul cancerului de col uterin este aceea că îi poate salva viața, susține Gral Medical.

Dar ce înțelegem prin screening pentru cancerul de col uterin?

Atunci când vorbim despre un program de screening, ne referim de fapt la toate acele teste care permit depistarea cât mai devreme a unei patologii, în intervalul de vârstă aflat la risc.

În cazul cancerului cervical, screeningul se realizează în special prin efectuarea testului Babeș-Papanicolau, test ce poate depista existența unor celule modificate la nivelul colului uterin. Testul Babeș-Papanicolau poate fi prelevat, când medicul consideră, și pe mediu lichid. Colposcopia, dar și fenotiparea HPV fac astăzi parte din screeningul pentru cancerul de col uterin.

Informații utile despre testul Babeș-Papanicolau

Acest test este simplu, rapid și nedureros, constând în prelevarea cu ajutorul unui bețișor special a celulelor de la nivelul colului uterin. Babeș-Papanicolau în mediu lichid prezintă particularitatea că toate celulele prelevate se păstrează pe acest mediu lichid, fără ca acestea să sufere modificări sau să se piardă, astfel că testul Papanicolau în mediu lichid este puțin mai „sensibil” ca cel clasic.

Ulterior, medicul analizează celulele recoltate și, pe baza unor criterii, poate stabili dacă acestea au suferit modificări și de ce natură sunt, exprimând astfel riscul existenței unei leziuni (posibil) canceroase.

Medicii recomandă începerea testării Babeș-Papanicolau după 3 ani de la începerea vieții sexuale, dar nu mai târziu de 21 de ani.

Ce înseamnă HPV ADN – genotipare?

HPV (Human Papillomavirus) este un virus care se prezintă variat în natură, prezentând numeroase tipuri/tulpini. Unele tipuri genitale de HPV sunt asociate cu un risc ridicat de dezvoltare a cancerului de col uterin. De aceea, în screeningul modern pentru cancerul cervical, genotiparea HPV poate fi recomandată împreună cu testul Babeș-Papanicolau, atunci când medicul consideră necesar.

Mai departe, în funcție de rezultate, medicul ginecolog poate recomanda vaccinul împotriva HPV, dacă acesta nu a fost deja realizat, vaccinarea făcând parte din pașii de prevenție ai acestei maladii.

Ce este colposcopia?

Colposcopia – componentă importantă în diagnosticul leziunilor precanceroase ale colului uterin, reprezintă o metodă endoscopică de examinare a colului uterin, dar și a vaginului și vulvei, utilizând colposcopul (un aparat ce permite obținerea unei imagini stereoscopice mărită de 6-40 ori). De asemenea, se poate folosi și un videocolposcop, care oferă posibilitatea de a vedea direct pe ecran eventualele leziuni.

Manevra este complet nedureroasă şi nu necesită anestezie. Examinarea cuprinde trei timpi: examinare directă sau după badijonare cu ser fiziologic, examinare după badijonare cu soluţie de acid acetic 3% sau 5% şi examinare după badijonare cu soluţie Lugol (test Lahm Schiller).

Tamponarea colului cu aceste soluţii permite decelarea zonelor cu modificări patologice, la nivelul mucoasei cervicale. Din zonele suspicionate ca leziuni pot fi prelevate direct probe pentru examinare ulterioară.

Prin depistarea precoce a leziunilor (pre)canceroase de la nivelul colului uterin, cu ajutorul testelor de screening, se poate iniția în timp util tratamentul specific, care poate conduce la vindecare completă, salvând astfel viața femeii. De aceea efectuarea periodică a screeningului pentru cancerul cervical poate salva viețile multor femei.

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.