ianuarie 9, 2025

EMA: Vaccinurile Pfizer și Moderna sunt cele mai bune împotriva tulpinei indiene

sursa foto: pixabay

Vaccinurile împotriva COVID-19 care folosesc tehnologia ARN mesager (ARNm), precum Pfizer/BioNtech şi Moderna, par a fi eficace împotriva variantei indiene a coronavirusului SARS-CoV-2, a transmis miercuri Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), relatează AFP, Reuters şi EFE.

Datele evaluate de agenţia europeană privind eficacitatea vaccinurilor ARNm împotriva variantei B.1.617 (varianta indiană) sunt ”încurajatoare”, a declarat la o conferinţă de presă directorul EMA pentru riscuri vaccinale şi ameninţări biologice, Marco Cavaleri. El s-a arătat optimist şi asupra capacităţii vaccinurilor care funcţionează pe bază de adenovirus, cum ar fi AstraZeneca şi Johnson & Johnson, de a proteja împotriva acestei variante, cu menţiunea că EMA aşteaptă date suplimentare din India, unde este administrată o versiune a vaccinului AstraZeneca.

Varianta B.1.617, detectată prima dată în India în octombrie, a fost între timp confirmată în 44 de ţări, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care săptămâna aceasta a inclus-o în rândul ”variantelor care stârnesc îngrijorare”, alături de variantele apărute iniţial în Marea Britanie, Africa de Sud şi Brazilia, considerate a fi mai periculoase întrucât sunt mai contagioase, mai letale şi posibil mai rezistente la vaccinurile deja create.

Pe de altă parte, EMA consideră că este nevoie de mai multe date clinice şi din lumea reală despre cât de bine şi cât timp protejează actualele vaccinuri anti-COVID-19 înainte de a se lua o decizie privind administrarea unor doze de consolidare sau unei a treia doze din serurile administrate în prezent în două doze.

ATENȚIE Medicamentele care cresc tensiunea fără să îți dai seama

Prin urmare, Marco Cavaleri a avertizat asupra unor acţiuni ”premature” pentru administrarea unor doze de consolidare. ”Trebuie să vedem evoluţiile din lumea reală pentru a obţine datele de care avem nevoie, astfel încât să ştim care ar fi momentul oportun pentru o a treia doză”, a explicat el.

”Trebuie să avem date care arată concret, prin evidenţe din lumea reală sau teste clinice, care este nivelul de protecţie oferit de vaccinurile pe care le avem în prezent”, a adăugat Marco Cavaleri, după ce Uniunea Europeană a început să comande vaccinuri pentru eventuale doze de consolidare şi Statele Unite au început să facă planuri pentru administrarea unei a treia doze până la iarnă în cazul persoanelor deja vaccinate cu serul Pfizer-BioNTech sau Moderna.

EMA a confirmat la aceeaşi conferinţă de presă că experţii săi au finalizat inspecţia din Rusia privind respectarea bunelor practici în dezvoltarea şi producţia vaccinului Sputnik V, iar acum delegaţia agenţiei europene a început să viziteze fabricile unde este produs acest vaccin, în cadrul procesului de evaluare continuă premergător unei posibile autorizări a acestuia în UE.

”Inspectorii au vizitat clinicile şi punctele unde s-au desfăşurat testele clinice, cu obiectivul de a se asigura că au fost respectate standardele clinice şi pentru a verifica datele cuprinse în raportul studiului clinic, ei discutând cu persoanele implicate pentru a stabili dacă au fost respectate protocoalele”, a declarat directorul EMA pentru studii clinice şi producţie, Fergus Sweeney.

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.