ianuarie 10, 2025

Răceală sau pneumonie? Cum le diferențiem

sursa foto: pixabay

O simpla raceala daca nu este corect tratata poate duce la o grava pneumonie care sa-ti puna viata in pericol. Sanador informeaza cum se face diferentierea intre ele si de ce este recomandat sa te prezinti la medicul specialist inca de la primele semne care indica una dintre aceste afectiuni!

Asa recunosti raceala

Una dintre cele mai comune afectiuni respiratorii este raceala care reprezinta o inflamatie virala a cailor respiratorii superioare. Persoanele care au o imunitate mai scazuta risca sa se imbolnaveasca mai usor. Virusul se transmite prin stranut sau tuse, prin aer. O alta posibila cauza a racelii poate fi expunerea la frig.

Simptome
1. Durere in gat
2. Stranut
3. Nas infundat
4. Scurgeri nazale

Uneori raceala sau viroza respiratorie, cum este denumita in termeni medicali, poate fi insotita si de febra sau de frisoane si de dureri musculare.

Tratament pentru raceala
Pe langa consumul de ceai si bauturi calde cu miere si lamaie, cel mai bine este sa mergi la un control la medicul de familie sau la medicul generalist pentru tratamentul adecvat. Acesta este cel mai in masura sa-ti recomande remediile potrivite pentru a trata viroza respiratorie.

Asa recunosti pneumonia

Pneumonia apare de obicei in urma afectiunilor cailor respiratorii si consta in inflamarea plamanilor, ca urmare a prezentei in organism a unor bacterii sau virusuri. In astfel de conditii, plamanii nu mai reusesc sa asigure in mod eficient distribuirea oxigenului in sange, iar celulele nu mai pot functiona normal.

Psiho-dieta, cea mai nouă și mai îndrăgită metodă de a scăpa de kilogramele în plus. Îţi transformi corpul cu ajutorul minţii

Simptome
Simptomele pneumoniei debuteaza brusc sau apar in urma unei infectii respiratorii. Boala poate fi identificata cu usurinta daca exista urmatoarele tipuri de semnale:

  1. Tuse uscata sau tuse insotita de mucus de culoare ruginie sau verde, provenit din plamani.
  2. Febra, care poate creste progresiv si este insotita de frisoane sau de transpiratie accentuata.
  3. Dureri la nivelul pieptului accentuate mai ales dupa excesul de tuse.
  4. Respiratie fluctuanta.
  5. Stare de oboseala sau de slabiciune.

Tratament pentru pneumonie
Tratamentul cu antibiotice este cel mai des utilizat pentru combaterea pneumoniilor. Administrarea acestora se face pe baza de reteta medicala prescrisa de catre medicul specialist. Durata tratamentului poate varia, intre 10 si 14 de zile, sau mai mult, in functie de gravitatea bolii, a complicatiilor sau la pacientii spitalizati.

In unele cazuri se poate apela si la oxigenoterapie – reglarea insuficientei respiratorii cu ajutorul unui aparat. Alegerea medicatiei pentru tratamentul adecvat al pneumoniei se face numai de catre medicul specialist in functie de varsta pacientului, tipul simptomelor si severitatea acestora.

Ce sa faci pentru a preveni raceala si pneumonia

  • Fa-ti vaccinul antigripal in fiecare an la inceputul sezonului rece.
  • Trateaza orice tip de infectie a cailor respiratorii, oricat de superficiala ti s-ar parea! De cele mai multe ori pneumonia apare ca urmare a acestor afectiuni care nu au fost tratate corespunzator.

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.