ianuarie 8, 2025

Eficiența vaccinului Novavax este de 89%. Tulpina sud-africană rămâne o provocare – ce arată studiul

sursa foto: pixabay

Compania americană de biotehnologie Novavax a confirmat joi că vaccinul său a avut o eficienţă de 89% împotriva COVID-19, dar aceasta s-a redus semnificativ contra mutaţiei sud-africane, conform rezultatelor definitive ale testelor sale clinice, notează AFP.

Aceste prevăd depunerea în viitorul apropiat a unei cereri de autorizare de urgenţă, în special în Marea Britanie, unde Novavax a anunţat deja săptămâna trecută că doreşte să solicite autorizarea la începutul celui de-al doilea trimestru al anului 2021.

La sfârşitul lui ianuarie, Novavax comunicase rezultate intermediare similare.

Testele clinice de fază 3 au fost efectuate în Marea Britanie pe mai mult de 15.000 de persoane cu vârste cuprinse între 18 şi 84 de ani, dintre care 27% aveau peste 65 de ani.

Valeriu Gheorghiță a făcut anunțul: Când va primi România primele doze de vaccin Johnson&Johnson

Eficacitatea a fost de 89,7% împotriva formelor simptomatice ale bolii, cu 96 de cazuri de COVID-19 în grupul cărora li s-a administrat un placebo, comparativ cu 10 cazuri în grupul vaccinat.

În detaliu, eficacitatea sa a fost de 96,4% împotriva tulpinii iniţiale a coronavirusului şi de 86,3% contra mutaţiei britanice (B.1.1.7), potrivit rezultatelor comunicate de companie.

Vaccinul, numit NVX-CoV2373, a fost, de asemenea, foarte eficient împotriva formelor severe de boală: cinci cazuri de COVID-19 au fost identificate în rândul participanţilor, dar toate au fost în grupul placebo.

Colegiul Medicilor din România, reacție la scandalul izbucnit la Spitalul Sibiu

Un alt studiu de amploare mai mică (faza 2b) a fost, de asemenea, efectuat pe 2.665 de participanţi în Africa de Sud, unde o altă variantă (B.1.351) s-a răspândit pe arii extinse.

În acest caz, eficacitatea vaccinului a scăzut la 48,6%.

Vaccinul Novavax este administrat în două doze şi utilizează o tehnologie diferită de cele foloiste pentru vaccinurile deja autorizate pe scară largă în lume. Este un aşa-numit vaccin “subunitar”, pe bază de proteine care declanşează un răspuns imunitar, fără virus.

Compania a anunţat săptămâna trecută că doreşte să depună o cerere de autorizare de urgenţă în Statele Unite în al doilea trimestru al anului 2021, dar nu este sigur că autorităţile americane de sănătate acceptă să studieze această cerere fără să aştepte rezultatele testelor acestui vaccin desfăşurate în paralel în SUA.

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.