iulie 1, 2024

Nutriționistul Mihaela Bilic avertizează: ‘Mierea îngrașă mai tare decât zahărul’

sursa foto: Facebook

Medicul nutriționist Mihaela Bilic susține că mierea îngrașă mai tare decât zahărul și a dezvăluit de ce nu este atât de benefică precum ne-am fi imaginat.

„Mierea îngrașă mai tare decât zahărul!

Deși este percepută drept un produs cu valențe exclusiv pozitive, în realitate mierea reprezintă o „capcană dulce”. Dincolo de miturile legate de miere în ceea ce privește sănătatea, aș vrea să va atrag atenția asupra impactului ei asupra siluetei.

Mierea este un dizaharid cu compoziție identică cu cea a zahărului, adică conține molecule de glucoză și fructoza. Dacă în structura zahărului aceste molecule sunt legate între ele, în cazul mierii ele sunt libere, prin urmare organismul nostru le absoarbe fără niciun consum energetic.

Peste 2.700 de noi cazuri de Covid și 79 de decese, înregistrate în România în ultimele 24 de ore

Cu alte cuvinte, dacă pentru zahăr e nevoie de un efort minim al metabolismului pentru a desface dizaharidele în monozaharide, în cazul mierii hidroliza dintre moleculele de glucoză și fructoza este deja făcută de albine.

Mierea este un produs cu putere de indulcire mai mare decât a zahărului, se absoarbe mai repede în sânge și are un indice glicemic mai mare (105 față de 90 pentru zahăr). În consecință, mierea declanșează o descărcare mai mare de insulină din pancreas și îngrașă mai tare!!

Din punct de vedere energetic, comparate la greutate egală, mierea are mai puține calorii față de zahăr (3 cal/g față de 4 cal/g). Însă diferența e compensată din plin prin consistentă mierii: fiind foarte densă este mai grea, deci la volume egale va conține mai multe calorii.

Un studiu amplifică dezbaterile: Prima doza de vaccin Pfizer, eficientă în proporție de 85%

Pentru că este lichidă, mierea ocupă mai puțin spațiu față de cristalele de zahăr, așa că trebuie considerată un „zahăr topit”.

– 1 linguriță zahăr = 4-5 grame = 16-20 calorii
– 1 linguriță miere = 8-10 grame = 25-30 calorii

Avantajul mierii în raport cu zahărul este puterea mai mare de indulcire, prin urmare obținem aceeași intensitate a gustului dulce folosind o cantitate mai mică de produs. Deci, atenție, dacă îndulciți cu miere puneți un vârf de linguriță că echivalent pentru o linguriță de zahăr!

1 măsură de miere = 1,5 măsuri zahăr că și putere de indulcire

Concluzia: prestigiul mierii în raport cu sănătatea nu are justificare când e vorba de silueta. Mierea e un condiment, nu un aliment de baza și trebuie consumată cu măsură, similar zahărului, strict pentru plăcerea gustului”, a scris medicul Mihaela Bilic, pe pagină de Facebook.

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.