ianuarie 8, 2025

INCREDIBIL Ce se întâmplă dacă ne trezim cu o oră mai devreme față de ora noastră obișnuită de trezire?

sursa foto: pixabay

Trezirea cu doar o oră mai devreme ar putea reduce riscul unei depresii majore cu 23%, sugerează un nou studiu genetic complet publicat pe 26 mai în revista JAMA Psychiatry.

Studiul realizat pe 840.000 de persoane, de către cercetători de la Universitatea din Colorado Boulder și de la Broad Institute of MIT și Harvard, reprezintă unele dintre cele mai puternice dovezi de până acum că cronotipul – înclinația unei persoane de a dormi la un anumit moment – influențează riscul de depresie, conform Science Daily.

De asemenea, este printre primele studii care cuantifică cât de multă sau mică este necesară schimbarea pentru a influența sănătatea mintală.

Pe fondul pandemiei și a schimbărilor mediului de lucru – frecventarea muncii și a școlii la distanță – a existat o tendință a modificărilor obiceiului de somn cu implicații importante.

„Știm de ceva timp că există o relație între momentul somnului și starea de spirit, dar o întrebare pe care o auzim adesea de la clinici este: Cu cât timp trebuie să ne trezim mai devreme ca să transformăm somnul într-un beneficiu pentru oameni?” a spus autorul principal Celine Vetter, profesor asistent de fiziologie integrativă la CU Boulder. „Am constatat că, chiar și dusul la culcare și trezirea cu o oră mai devreme sunt asociate cu un risc semnificativ mai mic de depresie”, a arătat ea.

ULUITOR Operele lui Mozart ar putea reduce efectele epilepsiei

„Genetica noastră este stabilită la naștere, astfel încât unele dintre prejudecățile care afectează alte tipuri de cercetări epidemiologice tind să nu afecteze studiile genetice”, a spus dr Iyas Daghlas, care a absolvit în mai Harvard Medical School.

Cercetătorii au evaluat datele genetice de la până la 850.000 de indivizi, inclusiv date de la 85.000 de persoane care au purtat dispozitive de monitorizare a sommnului timp de 7 zile și 250.000 care completaseră chestionare privind preferințele de somn. Acest lucru le-a oferit o imagine mai amplă, până la oră, despre modul în care variantele din gene influențează momentul când dormim și când ne trezim.

În cel mai mare dintre aceste eșantioane, aproximativ o treime dintre subiecții chestionați s-au auto-identificat persoane care se trezesc foarte devreme dimineață, 9% erau păsări de noapte, iar restul se situau undeva la mijloc. Per total, punct median de somn (punctul de la jumătatea momentului de culcare și trezire) a fost ora 3 dimineața, iar în general subiecții s-au culcat la 11 seara și s-au trezit la 6 dimineața.

Culcarea și trezirea cu doar o oră mai devreme ar putea reduce riscul de depresie majoră cu 23%.

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.