iulie 8, 2024

Cum tratăm punctele negre?

sursa foto: pixabay

Înainte de a încerca să scapi de punctele negre trebuie să înțelegi ce sunt ele de fapt și care sunt motivele pentru care apar. În primul rând, punctele negre sunt un amestec de sebum și celule moarte care blochează porii, iar expunerea la aer face ca acest amestec să se oxideze și să se înegrească. Punctele negre mai sunt cunoscute și sub numele de comedoane deschise și sunt caracterizate de o deschizătură dilatată a unui folicul de păr produs din cauza acumulării de sebum și bacteria P.Acnes, responsabilă pentru apariția acneei și inflamațiilor.

În ciuda culorii lor, nu înseamnă că dacă ai puncte negre ai un ten murdar. Vestea proastă este că există o componentă genetică a punctelor negre, iar unele persoane sunt mai predispuse apariției lor.

Când vine vorba de tratarea punctelor negre sau a oricărui tip de acnee, există două modalități: fie le tratezi acasă, fie le tratezi cu ajutorul medicului dermatolog, mai ales dacă este vorba de un caz sever și persistent.

Iată câteva sfaturi, potrivit csid.ro:

Pentru puncte negre ușoare încearcă scrub-ul cu acid salicilic

Acidul salicilic este ingredientul ideal în această situație. Acizii beta-hidroxi ajută la îndepărtarea uleiului în exces și exfoliează celulele de la suprafața pielii. Cel mai bun mod de a folosi acidul salicilic este cu ajutorul unui scrub delicat care ajută la curățarea porilor. Există însă o regulă: nu exfoliezi tenul zilnic, ci de cel mult trei ori pe săptămână dacă ai tenul gras sau mixt și o singură dată pe săptămână dacă ai tenul sensibil. În zilele în care nu folosești un scrub, poți utiliza un cleanser care conține acid salicilic.

Cum își îngrijește pielea un medic dermatolog? Iată trei sugestii care să te inspire

Pentru punctele negre scăpate de sub control încearcă retinoizii

Retinoizii ajută în tratarea punctelor negre și a porilor blocați prin reducerea celulelor moarte, dar și pentru că permit regenerarea pielii. Există numeroase mituri despre retinoizi, dar trebuie să ai în vedere faptul că acești ingredienți, folosiți în concentrația potrivită, pot transforma complet pielea. Dacă ai un ten sensibil poți opta pentru o cremă cu retinoizi.

Pentru cazurile severe este necesar tratamentul medicamentos

Când nicio altă metodă nu își face efectul este timpul să apelezi la medicul dermatolog pentru a-ți prescrie medicamentația de care ai nevoie. Pe lângă faptul că tratamentul te va ajuta să scapi de apariția punctelor negre, acesta va ajuta și la prevenirea altora noi pe viitor.

Nu uita să-ți hidratezi pielea

Am spus-o în repetate rânduri: hidratarea este un pas crucial în rutina de îngrijire, chiar dacă ai un ten predispus la acnee. Este important să menții un echilibru al pielii, iar hidratarea constantă va permite folosirea produselor pentru exfoliere fără a întâmpina alte probleme.

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.