Ciorbă de salată verde cu afumătură și omletă
Recent am mâncat pentru prima dată ciorbă de salată verde cu afumătură și omletă. Nu îmi puteam imagina ce gust ar avea o zeamă cu afumătură, salată verde, iaurt și omletă în ea, dar și când am gustat, mare mi-a fost uimirea. Ciorba aceasta este specifică zonei Ardealului și e genul de ciorbă la care orice e permis: cu afumătură sau fără, cu iaurt, cu lapte bătut sau cu smântână, cu o salată sau cu două, cu oul bătut turnat în oală sau făcut omletă și tot așa. Merită încercată!
De ce să NU mănânci roșii și castraveți: Efectul pe care îl are această combinație asupra stomacului
- 2 căpățâni micuțe de salată verde (sau una mare)
- 150 g șunculiță afumată
- 6-7 fire de ceapă verde
- 2-3 căței de usturoi (sau 2-3 fire de usturoi verde)
- 2-3 linguri de ulei
- un vârf de linguriță de boia de ardei dulce
- aprox. 600 ml stock (supă) de legume – poate fi și apă
- 250 ml de iaurt gras
- 150 g smântână grasă (minim 20% grăsime)
- 2 ouă pentru omletă
- sare, piper, suc de lămâie după gust
- mărar proaspăt (sau pătrunjel, leuștean)
Preparare
-
Tăiați fâșii și rumeniți șunculița timp de 2-3 minute într-o tigaie antiaderentă.
-
În aceeași tigaie, fără să o spălați, pregătiți o omletă din cele două ouă, sare, piper și câteva frunze de ceapă verde și mărar tocate mărunt. Lăsați omleta să se răcească, apoi o tăiați fâșii.
-
Tocați mărunt ceapa și usturoiul și rumeniți-le în ulei împreună cu boiaua de ardei până când ceapa se înmoaie și devine translucidă.
-
Adăugați supa de legume (sau apă) și aduceți supa la fierbere.
-
Adăugați salata verde tocată în bucăți potrivite și șunculița rumenită. Lăsați supa să fiarbă până când se înmoaie salata.
-
Într-un castron, amestecați iaurtul cu smântâna și turnați puțin câte puțin din supa fierbinte ca să ridicați temperatura amestecului. Nu turnați smântâna și iaurtul reci în oala cu supă fierbinte!
-
După ce s-a încălzit amestecul, turnați-l în oala cu supă și stingeți focul.
-
Acum este momentul să potriviți gustul de sare și suc de lămâie. Adăugați puțin, gustați și mai adăugați ce mai e nevoie. Depinde mult de iaurtul folosit și de cât de sărată este șunculița.
-
Presărați mărar, pătrunjel sau leuștean și ciorba de salată este gata de servit.