iulie 5, 2024

Ciorbă de salată verde cu afumătură și omletă

sursa foto: pixabay

Recent am mâncat pentru prima dată ciorbă de salată verde cu afumătură și omletă. Nu îmi puteam imagina ce gust ar avea o zeamă cu afumătură, salată verde, iaurt și omletă în ea, dar și când am gustat, mare mi-a fost uimirea. Ciorba aceasta este specifică zonei Ardealului și e genul de ciorbă la care orice e permis: cu afumătură sau fără, cu iaurt, cu lapte bătut sau cu smântână, cu o salată sau cu două, cu oul bătut turnat în oală sau făcut omletă și tot așa. Merită încercată!

De ce să NU mănânci roșii și castraveți: Efectul pe care îl are această combinație asupra stomacului

  • 2 căpățâni micuțe de salată verde (sau una mare)
  • 150 g șunculiță afumată
  • 6-7 fire de ceapă verde
  • 2-3 căței de usturoi (sau 2-3 fire de usturoi verde)
  • 2-3 linguri de ulei
  • un vârf de linguriță de boia de ardei dulce
  • aprox. 600 ml stock (supă) de legume – poate fi și apă
  • 250 ml de iaurt gras
  • 150 g smântână grasă (minim 20% grăsime)
  • 2 ouă pentru omletă
  • sare, piper, suc de lămâie după gust
  • mărar proaspăt (sau pătrunjel, leuștean)
Preparare
  • Tăiați fâșii și rumeniți șunculița timp de 2-3 minute într-o tigaie antiaderentă.
  • În aceeași tigaie, fără să o spălați, pregătiți o omletă din cele două ouă, sare, piper și câteva frunze de ceapă verde și mărar tocate mărunt. Lăsați omleta să se răcească, apoi o tăiați fâșii.
  • Tocați mărunt ceapa și usturoiul și rumeniți-le în ulei împreună cu boiaua de ardei până când ceapa se înmoaie și devine translucidă.
  • Adăugați supa de legume (sau apă) și aduceți supa la fierbere.
  • Adăugați salata verde tocată în bucăți potrivite și șunculița rumenită. Lăsați supa să fiarbă până când se înmoaie salata.
  • Într-un castron, amestecați iaurtul cu smântâna și turnați puțin câte puțin din supa fierbinte ca să ridicați temperatura amestecului. Nu turnați smântâna și iaurtul reci în oala cu supă fierbinte!
  • După ce s-a încălzit amestecul, turnați-l în oala cu supă și stingeți focul.
  • Acum este momentul să potriviți gustul de sare și suc de lămâie. Adăugați puțin, gustați și mai adăugați ce mai e nevoie. Depinde mult de iaurtul folosit și de cât de sărată este șunculița.
  • Presărați mărar, pătrunjel sau leuștean și ciorba de salată este gata de servit.

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.