iulie 8, 2024

Chili crisp, un condiment delicios, bun la toate – cum se prepară

sursa foto: pixabay

Adori condimentele pe bază de ardei iute? Atunci trebuie să încerci chili crisp pe bază de ardei iute și alte mirodenii. Dacă nu l-ați gustat niciodată, imaginați-vă plăcerea de a mânca chipsuri de cartofi cu un sos picat de ardei iute cu arahide crocante, foarte delicios datorită ingredientelor sale. Condimentul se folosește la diferite preparate culinare, chiar și la sos de pizza. Iată cum se prepară:

Humus libanez – gata în 10 minute

Ingrediente:

  • o mână de ardei iuți, roșii, aromați, uscați. Se pot folosi și ardei verzi, mai puțin iuți, dacă doriți un condiment chili crisp mai blând
  • 50 g arahide prăjite, tocate, sărate
  • 30 g ghimbir, feliat
  • 5 g piper negru proaspăt măcinat
  • câteva boabe de cardamom
  • 6 g chimen proaspăt măcinat
  • 3 bucăți de anason stelat
  • 28 g boabe de piper de Sichuan
  • 12 g pudră de ciuperci Shiitake
  • 30 g sare de masă
  • 20 g zahăr
  • 500 g ulei de arahide sau alt tip de ulei (rapiță, susan, floarea-soarelui)
  • 200 g ceapă tăiată în felii mari
  • 65 g usturoi feliat.

Cum să faci lasagna de post – nici nu zici că nu are carne

Când se realizează acest preparat, este bine să aveți mănuși de unică folosință pe mâini, pentru că ardeii sunt foarte iuți.

Mod de preparare: 

Se îndepărtează semințele de la ardei (pentru că acestea sunt prea iuți) și se taie în bucățele mici. Ardeii se macină cu ajutorul unei râșnițe de condimente. Pentru îndepărtarea semințelor se poate folosi și o sită (vezi video)

Într-un castron se pun ardeii iuți, arahidele mărunțite, piperul negru, anasonul stelat, cardamomul, chimenul, pudra de ciuperci, boabele de piper de Sichuan, sarea și zahărul.

Se undește ceapa în ulei de arahide, apoi se strecoară; ceapa se lasă deoparte, iar în uleiul aromat se undește și usturoiul care apoi va fi strecurat și el. În acest mod se obține un ulei foarte aromat cu gust de ceapă și usturoi, care atunci când ajunge la temperatura de 375 grade Celsius, se adaugă peste compoziția de ardei iute și condimente pregătită inițial.

Se amestecă foarte bine toate ingredientele, se lasă 30 minute deoparte, să se răcească.

Se îndepărtează anasonul și boabele de cardamom și apoi se pune condimentul obținut în borcane din sticlă, închise ermetic. Se păstrează într-un loc uscat, ferit de lumina directă a soarelui.

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.