iulie 8, 2024

Cele mai eficiente și simple metode pentru a reduce petele pigmentare

sursa foto: pixabay

Culoarea pielii este definită în mod normal de fototipul (tipul de piele al) unei persoane și prin expunerea la soare, zonele expuse frecvent fiind mai închise decât zonele ascunse/protejate. Pigmentul natural care determină culoarea pielii este melanina, care este secretată de organism pentru a proteja pielea împotriva radiațiilor UV, ceea ce dă culoarea bronzului.

Tulburările de pigmentare sunt legate de un dezechilibru al melaninei care cauzează fie hiperpigmentare (pete brune), fie o depigmentare a pielii (pete mai deschise). În cel din urmă caz, vorbim- de regulă – de o boală, cum ar fi vitiligo sau albinism, ceea ce necesită un tratament medicamentos.

Există 2 tipuri de melanină:

1. eumelanină
Mai bine cunoscută sub termenul “melanina adevărată”, aceasta produce culorile maro închis și negru, prezentă la persoanele cu pielea brună (protejează împotriva UV).
2. feomelanină
Numită și  “melanina roșie sau roșcată”. Prezentă la persoanele cu pielea deschisă la culoare sau pistruiate (aceasta nu protejează împotriva razelor UV, chiar dimpotrivă, sinteza lor generează radicali liberi agresivi pentru piele).

Iată cele mai eficiente și simple 5 metode pentru a reduce petele pigmentare:

1.      Aloe vera

Despre aloe vera se spune că este corectorul natural al pielii și este una dintre cele mai utilizate plante din domeniul cosmeticelor. Prin conținutul sau ridicat de polizaharide ce stimulează regenerarea celulară, gelul de aloe vera ajută la reducerea petelor și prevenirea lor. Totodată, acesta este recomandat și în cazul tratării cicatricilor.

Pentru rezultate vizibile și rapide, aplică gelul de aloe vera și masează-l timp de 20 de minute până intră în piele de 2 ori pe zi, dimineață și seară, timp de 2-3 săptămâni.

2.      Suc de lămâie

Nu este niciun secret că sucul de lămâie are proprietăți benefice pentru piele și pentru întregul organism în general. Prin conținutul ridicat de vitamina C și nutrienți cu efect antioxidant, acesta poate estompa în timp cu eficientă petele pigmentare cu care te confrunți.

Stoarce sucul de lămâie și tamponează ușor cu o dischetă pe zonele afectate, lasă câteva minute, iar apoi clătește cu apă călduță. Repetă acești pași zilnic pe durata a 2 săptămâni și observă rezultatele!

3.      Cartof crud

Dacă dorești mai multă luminozitate și mai puține pete pentru tenul tău, încearcă cartoful crud. Acesta estompează petele închise la culoare și cicatricile prin amidonul din compoziția să care reduce pigmentarea pielii. Totodată, ajută la îmbunătățirea texturii și aspectului tenului.

Este foarte simplu! Doar taie cartoful în felii subțiri, iar apoi pune-le direct pe zonele unde ai pete pigmentare. Lasă-le timp de 10 minute și după curată față cu apă călduță.

4.      Turmeric

Folosit în Asia de secole că ingredient de înfrumusețare, turmericul este un antioxidant de excepție care redă strălucirea pielii, reduce petele pigmenatare și previne semnele de îmbătrânire. De asemenea, tumericul combate cu eficientă acneea, uniformizează nuanță pielii și încetinește creșterea părului facial.

Tot ce trebuie să faci este să amesteci 2 lingurițe de pudra de turmeric cu lapte și suc de lămâie și să omogenizezi până la obținerea unei paște de consistentă iaurtului. Pasul următor este aplicarea pe față și clătirea după 10 minute.

5.      Zer

Zerul este bun nu doar în bucătărie! Un lucru pe care cel mai probabil nu îl știai este că zerul este foarte util în reducerea petelor maronii de pe piele. Zerul conține acid lactic care are rolul de a reduce pigmentarea pielii, totodată îmbunătățind luminozitatea tenului.

Combină aceeași cantitate de zer și suc de roșii, iar apoi aplică mixtură obținută pe zonele cu pete. După 15 minute de la aplicare curată față. Repetă pașii anteriori 4-5 săptămâni pentru a te bucură de rezultate.

Acum când știi cu exactitate cum poți trata petele pigmentare, îți dorim să te bucuri de un ten curat și fericit!

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.