iulie 8, 2024

ATENȚIE Excesul de Vitamina C poate agrava anumite boli

Vitamina C este unul dintre cele mai populare suplimente nutritive. Potrivit Healtline, este un nutrient cheie în organism, responsabil pentrumenținerea oaselor puternice: îmbunătățirea funcției creierului, facilitarea vindecării rănilor și menținerea sistemului imunitar puternic.

Vitamina C se găsește în multe alimente, inclusiv citrice, căpșuni, broccoli, kale, cartofi dulci și ardei. Datorită acestui lucru, este în general ușor să obțineți cantitatea zilnică recomandată din dieta dumneavoastră. Pentru adulți, această cantitate zilnică înseamnă 90 de miligrame pentru bărbați și 75 de miligrame pentru femei.

NEAȘTEPTAT Ce medicamente au cumpărat românii în plină pandemie

Dacă luați și un supliment de vitamina C, este important să verificați doza din sticlă. Acest lucru se datorează faptului că multe suplimente au un conținut ridicat de miligrame și prea mult din această vitamină poate duce la unele efecte secundare neplăcute, deși nu neapărat periculoase.

Pentru majoritatea adulților, un maxim de 2.000 de miligrame de vitamina C zilnic este considerat sigur. Vitamina C este solubilă, astfel încât orice lucru pe care corpul dvs. nu îl poate folosi este pur și simplu „aruncat” în urină.

Ce ți se poate întâmpla dacă iei prea multă vitamina C?

Efectele adverse ale unei cantități prea mari de vitamina C pot fi inconfortabile. Înainte, însă, ca organismul să elimine surplusul, vitamina C va afecta tractul digestiv. Pot apărea efecte secundare, cum ar fi:

  • greață
  • diaree
  • vărsături
  • crampe
  • arsuri la stomac

Surplusul de vitamina C poate provoca, de asemenea, dureri de cap și insomnie la unii oameni.

Există câteva categorii de persoane care ar trebui să evite tabletele cu acid ascorbic

Pentru că vitamina C ajută absorbţia fierului în organism, ea poate agrava boli precum hemocromatoza (acumularea excesivă de fier în sânge) sau talasemia (anemie de severitate variabilă care poate duce la o supraîncărcare cu fier a organelor). De asemenea, în doze foarte mari, vitamina C creşte secreţia de oxalaţi, iar aceste molecule se acumulează în rinichi sub formă de pietre.

Deloc de neglijat este faptul că vitamina C în exces poate reduce efectul medicamentelor anticoagulante, cum este warfarina, crescând riscul de formare a cheagurilor de sânge.

„Nu putem mânca atât de multe fructe şi legume încât să depăşim foarte mult doza recomandată de vitamina C. Dar în cazul suplimentării alimentaţiei cu varianta de sinteză, acest lucru este posibil. Există câteva categorii de persoane care ar trebui să evite tabletele cu acid ascorbic.

Acestea pot lua pulbere de măceşe sau pot mânca citrice ori cătină. De altfel, este de preferat ca vitamina C să provină din aceste surse, pentru că cea de sinteză, purificată, nu are aceeaşi activitate biologică.

Vitamina C din surse naturale nu este purificată, iar celelalte substanţe cu care este combinată, precum flavonoidele, îi reduc efectele adverse pe care le poate avea în doze mari”, este de părere doctorul Gheorghe Mencinicopschi, specialist în nutriţie.

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.