Valul de căldură sufocantă din India provoacă creșterea bilanțului morților
Aproape 170 de persoane au murit în două dintre cele mai populate state indiene în ultimele zile, pe fondul unui val de caniculă sufocantă.
Spitalele sunt copleșite de pacienți, iar întreruperile de curent se adaugă la provocările din ultimele zile, au anunțat luni autoritățile, notează AP, conform Mediafax.
În statul nordic Uttar Pradesh, 119 persoane au murit din cauza bolilor cauzate de căldură în ultimele zile, în timp ce în statul vecin Bihar au murit 47 de persoane, potrivit presei locale și oficialilor din domeniul sănătății.
Cel mai mare spital din districtul Ballia din Uttar Pradesh nu poate găzdui mai mulți pacienți, iar morga sa a fost copleșită după ce 54 de persoane au murit din cauza căldurii. Unele familii au fost rugate să ducă trupurile rudelor lor acasă.
În timp ce regiunile nordice ale Indiei sunt cunoscute pentru căldura sufocantă din timpul lunilor de vară, temperaturile au fost în mod constant peste normal, cu maxime care au atins în ultimele zile 43,5 grade Celsius. Un val de căldură este declarat în India dacă temperaturile sunt cu cel puțin 4,5 grade Celsius peste normal sau dacă temperatura depășește 45 de grade Celsius.
“Am emis avertismente de val de căldură în ultimele zile”, a declarat Atul Kumar Singh, om de știință la IMD.
Avertismente ignorate
În ciuda avertismentelor, oficialii guvernamentali nu au cerut oamenilor să se pregătească pentru căldură până duminică, când numărul morților a început să crească.
La stresul provocat de căldură se adaugă întreruperile constante de energie electrică în întreaga regiune, lăsând oamenii fără apă curentă, ventilatoare sau aparate de aer condiționat.
Ministrul din Uttar Pradesh, Yogi Adityanath, a declarat că guvernul ia măsuri pentru a asigura o alimentare neîntreruptă cu energie electrică în stat. El i-a îndemnat pe cetățeni să coopereze cu guvernul și să folosească energia electrică în mod rațional.
În interiorul spitalului districtual din Ballia, scenele haotice amintesc de pandemia de coronavirus, cu familii și medici care se agită, chiar dacă mulți pacienți au nevoie de îngrijiri medicale urgente. Coridoarele miroase a urină, gunoi și deșeuri medicale.
“Tot personalul nostru este aici de trei zile la rând și este complet suprasolicitat”, a declarat Dr. Aditya Singh, un medic de urgență.
Saloanele din spital nu aveau aparate de aer condiționat funcționale, iar unitățile de răcire care au fost instalate nu funcționau corespunzător din cauza fluctuațiilor de energie electrică. Cazurile mai grave sunt acum transferate la spitale din orașe mai mari din apropiere, cum ar fi Varanasi, iar mai mulți medici și resurse medicale sunt trimiși la spitalul districtual pentru a face față crizei provocate de căldură.
Localnicii din Ballia au declarat pentru AP că le este teamă să iasă afară după jumătatea dimineții.
Experții în climă spun că valurile de căldură vor continua și că India trebuie să se pregătească mai bine pentru a face față consecințelor acestora.