Un medicament pentru diabet, un ‘game changer’ și în lupta împotriva obezității

sursa foto: pixabay
Semaglutida, un medicament pentru diabet, pare a fi un „game changer” și în lupta împotriva obezității. La Congresul European privind Obezitatea de la Veneția, experții au prezentat rezultate promițătoare ale studiilor clinice cu acest medicament.
În unele țări, medicamentul poate fi prescris doar pentru pacienții cu diabet 2, dar atât autoritățile americane, cât și cele europene l-au aprobat în doza injectabilă de 2,4 mg, mai mult decât dublul dozei utilizate pentru diabet, ca tratament pentru obezitate.
Semaglutida este văzut ca un „game changer”, o revoluție în tratamentul obezității: nu numai că te face să slăbești multe kilograme, dar acum mai multe studii arată că oferă chiar protecție împotriva anumitor boli cardiovasculare, relatează La Repubblica.
Specialiștii atrag însă atenția că lupta cu obezitatea, o boală cronică care este rezultatul geneticii și al multor obiceiuri proaste, nu poate fi învinsă doar prin medicamente, oricât de eficiente ar fi acestea.
„Nimeni nu crede că putem rezolva problema obezității cu un medicament”, spune Luca Busetto, copreședinte al congresului: „medicamentele singure nu sunt o soluție. Dar trebuie spus și că până acum cu modificarea stilului de viață am avut rezultate slabe, iar terapia chirurgicală este rezervată pentru puțini, deci nici aceasta nu este o soluție. Semaglutida, împreună cu toate celelalte medicamente care vor sosi în următorii 3-5 ani, poate schimba povestea bolii”.
În urmă cu câteva luni, studiul Select, care a cuprins peste 17.000 de pacienți din 804 centre din 41 de țări, a urmărit pacienți non-diabetici, dar obezi și supraponderali, cu un IMC de peste 27 și o comorbiditate, timp de aproximativ 40 de luni. Acum, o nouă analiză a studiului arată nu numai o pierdere în greutate la toți pacienții de aproximativ 10%, indiferent de sex, vârstă și etnie, ci și o reducere a circumferinței taliei (în medie 7 cm) după 4 ani. Evenimentele secundare au fost în principal gastrointestinale, iar evenimentele secundare grave au fost mai numeroase în grupul placebo decât în grupul tratat.
Dar ceea ce a fost frapant pentru cardiologi a fost faptul că medicamentul a adăugat efecte cardioprotectoare indiferent de greutatea inițială și de greutatea pierdută, sugerând, a speculat profesorul John Deanfield de la University College London, că și pacienții cu obezitate ușoară sau chiar cei care nu au slăbit ar putea beneficia de semaglutide.
În următorii trei până la cinci ani vor apărea și alte medicamente. Acestea vor fi instrumente utile pentru a aborda obezitatea, o boală foarte complexă.