Un medic cardiolog trage un semnal de alarmă îngrijorător: ‘Avem mult mai mulţi pacienţi de 40-50 de ani care suferă de infarct miocardic’
Şeful Secţiei de chirurgie cardio-vasculară de la Spitalul Universitar Bucureşti, medicul Cătălin Badiu, afirmă că, din experienţa pe care o are, tot mai mulţi pacienţi tineri, aflaţi la vârste de 40-50 de ani, suferă de boala coronariană. Acesta subliniază că sunt mulţi pacienţi care necesită tratament chirurgical şi, în general, în ţară, nu sunt suficiente locuri pentru aceştia.
”Cu siguranţă se schimbă un lucru, şi anume boala coronariană. Incidenţa bolii coronariene, după părerea mea, nu am toate datele, în momentul de faţă, statistice, ca să pot să spun cât de mult a crescut incidenţa, dar ce pot spune e că incidenţa la oameni tineri a crescut. Avem mult mai mulţi pacienţi în a patra decadă de viaţă sau la începutul celei de-a cincea decade de viaţă care suferă infarct miocardic, care ajung de urgenţă la spital sau care vin cu forme avansate ale bolii coronariene. Sunt pacienţi care au nevoie ori de tratament intervenţional sau, în anumite situaţii de bypass coronarian, adică de ajutorul chirurgiei”, a afirmat medicul Cătălin Badiu, miercuri seară, la Medika Tv.
El a remarcat, de asemenea, din experienţa proprie, o altă schimbare legată de conduita unor pacienţi sunt diagnosticaţi la vârste relativ tinere cu insuficienţe valvulare.
”Pot spune că sunt mult mai mulţi pacienţi care merg şi fac investigaţi din timp şi vedem pacienţi care sunt diagnosticaţi mult mai devreme cu insuficienţă valvulară aortică, cu insuficienţă valvulară mitrală, care necesită tratament chirurgical. Trebuie spus că sunt multe patologii care necesită tratament chirurgical şi încă nu avem suficiente locuri pentru aceşti pacienţi, nu mă refer la Spitalul Universitar ci, în general, în ţară”, a adăugat medicul Cătălin Badiu.