decembrie 10, 2024

Pericolul ascuns din hârtia igienică. Bolile asociate ‘substanței eterne’

sursa foto: pixabay

Există substanțe chimice potențial cancerigene în hârtia igienică, potrivit unui nou studiu. Cercetătorii din cadrul Universității din Florida au găsit urme ale acestor substanțe chimice în hârtia igienică vândută în întreaga lume și în probele de nămol de la opt stații de tratare a apelor uzate din Florida, relatează Daily Mail. 

PFAS – sau substanțele per- și polifluoroalchilice – sunt substanțe chimice care rezistă mii de ani și care au fost asociate cu cancere testiculare și renale.

Nu este prima dată când această substanță a fost depistată în hârtia igienică. În urmă cu un an, oamenii de știință au descoperit niveluri ridicate de fluor în cazul a patru dintre cele mai mari branduri.

„Faptul că această substanță chimică caracteristică, pe care am mai văzut-o deja în nămolul din apele reziduale, a apărut și în hârtia igienică a arătat cu siguranță că aceasta este o altă sursă la care trebuie să ne gândim atunci când vine vorba de limitarea cantității de PFAS care ajunge în mediul înconjurător“, a spus autorul principal al studiului, dr. Timothy Townsend.

Atunci când hârtia igienică este aruncată la toaletă, substanțele chimice se infiltrează în sistemul de canalizare.

Pe lângă anumite tipuri de cancer, substanțele PFAS au fost asociate cu o multitudine de alte afecțiuni, inclusiv insuficiență renală, boli ale tiroidei, astm și fertilitate redusă.

 „Nord-americanii folosesc mai multă hârtie igienică”

Substanțele PFAS se găsesc cel mai frecvent în produsele cosmetice și în alte produse de îngrijire personală,  în pesticide și în spuma de stingere a incendiilor.

Echipa de cercetare din Florida, condusă de Dr. Townsend, specialist în ingineria mediului la Universitatea din Florida, a strâns role de hârtie igienică vândute în America de Nord, de Sud și Centrală, în Africa și în Europa de Vest și a colectat mostre de nămol de la stațiile de epurare a apelor uzate din SUA.

Ulterior, aceasta a extras PFAS din hârtie și din nămol și a efectuat teste pentru 34 de compuși chimici. Cel mai răspândit a fost un produs chimic cunoscut sub numele de polifluoroalchil fosfați disubstituiți (diPAP), substanță care se pot transforma în alte PFAS mai cancerigene.

Cercetătorii au comparat rezultatele cu datele obținute în urma altor studii care au măsurat nivelurile de PFAS din apele reziduale și utilizarea hârtiei igienice pe cap de locuitor în mai multe țări.

Ei au conchis că în cazul hârtiei igienice, procentul de diPAPs este de circa 4% în Statele Unite și Canada, 35% în Suedia și până la 89% în Franța.

„În ciuda faptului că nord-americanii folosesc mai multă hârtie igienică decât locuitorii din multe alte țări, procentele calculate sugerează că majoritatea PFAS intră în sistemele de ape uzate din SUA din cosmetice, textile, ambalaje alimentare sau alte surse”, precizează oamenii de știință.

Concluziile au fost făcute publice în revista Environmental Science & Technology Letters.

Cifrele relativ mici din SUA pot fi puse pe seama altor surse de PFAS în apele uzate, cum ar fi detergenții și produsele de curățare, care, de asemenea, ajung direct în sistemele de apă uzată.

PFAS reprezintă o clasă de circa 12.000 de substanțe chimice artificiale utilizate în produsele de consum din întreaga lume încă din anii 1940, în special pentru a obține produse rezistente la căldură, apă și pete.

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.