decembrie 10, 2024

Florian Bodog, fost ministru al Sănătății, trimis în judecată. Acuzațiile procurorilor DNA

sursa foto: pixabay

Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a fostului ministru al Sănătății Florian Bodog, care ar fi acoperit o consilieră absentă să-și ia salariul.

„În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 344/VIII/3 din data de 27 aprilie 2021, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată a inculpaților: Bodog Florian Dorel, senator în Parlamentul României, la data faptelor având funcția de ministru, pentru săvârșirea infracțiunilor de: abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (12 acte materiale), fals intelectual, în formă continuată (12 acte materiale) și fals în înscrisuri sub semnătură privată (trei infracțiuni);

Marcu (fostă Baciu) Olivia Andreea, la data faptelor angajată în funcția de consilier personal al ministrului Sănătății, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (12 acte materiale)”, anunță DNA.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt: în calitate de ministru al Sănătății, inculpatul Bodog Florian Dorel ar fi acționat în mod direct pentru ca Marcu Olivia Andreea, angajată în funcția de consilier personal, să își încaseze drepturile salariale pe o perioadă de 12 luni fără să se fi prezentat la serviciu și fără să fi prestat activitățile la care era obligată prin contract; totodată, deoarece aceasta nu era prezentă fizic la locul de muncă, demnitarul ar fi semnat în locul persoanei respective o serie de acte.

Previziuni sumbre ale unui medic privind valul 4: ‘O să ne iasă pe nas vara asta’

„Concret, în perioada februarie 2017 – ianuarie 2018, inculpatul Bodog Florian Dorel (care în prezent nu mai ocupă funcția de ministru), deși cunoștea că angajata sa în funcția de consilier personal nu s-a prezentat la serviciu și nu a prestat activitățile la care era obligată prin contractul individual de muncă și fișa postului, ar fi atestat în mod nereal prezența acesteia la locul de muncă prin semnarea foilor colective de prezență și nu ar fi luat măsuri pentru sancționarea disciplinară. Astfel, consiliera ministrului, inculpata Marcu Olivia Andreea, ar fi obținut drepturi salariale necuvenite de 75.656 lei, sumă ce ar reprezenta prejudiciu la bugetul ministerului respectiv. n același context, în perioada februarie – octombrie 2017, fostul ministru ar fi falsificat semnăturile persoanei respective pe două contracte individuale de muncă și pe o declarație pe proprie răspundere, demersuri menite a produce consecințe juridice. Ministerul Sănătății a declarat că se constituie parte civilă în procesul penal cu suma de 75.656 lei”, potrivit DNA.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casație și Justiție, având în vedere că, la data săvârșirii faptelor, inculpatul Bodog Florian Dorel avea calitatea de ministru în Guvernul României, iar faptele aveau legătură cu atribuțiile de serviciu ale acestuia.

Procurorii DNA au început pe 27 aprilie 2021 urmărirea penală numele fostului ministru al Sănătății Florian Bodog, care ar fi acoperit o consilieră absentă să-și ia salariul.

Senatul a acceptat solicitarea DNA pentru începerea urmăririi penale pe numele fostului ministru al Sănătății Florian Bodog, cu 98 de voturi „pentru”, 24 „împotrivă” și o abținere.

„Nu vă voi cere să votați împotriva solicitării de cercetare a mea, pentru că nu am nimic de ascuns. Întotdeauna am răspuns invitațiilor și nu e prima dată când am fost invitat la DNA sau la Parchet. (…) Nu mi-e frică de Justiție și am încredere în Justiția din România. Ceea ce se întâmplă acum este definiție de caz pentru motivul pentru care în Contituția României este prevăzută iunitatea parlamentarilor. (…) Știu că decizia este una politică, însă cred că Senatul și românii au dreptul să știe. Fiecare ditre noi răspundem în fața lui Dumnezeu, răpundem în fața Justiției și răspudem în fața oamenilor. Imunitatea nu este un privilegiu, ci garanția că un ministru să-și poată exercita în mod liber mandatul”, a spus în plen Florian Bodog.

La data de 23 septembrie 2019, Senatul a respins o cerere similară a DNA de încuviințare de începere a urmăririi penale a aceluiași demnitar, însă procurorii susțin că, ulterior, au rezultat date și indicii rezonabile privind săvârșirea, de către fostul ministru și a altor infracțiuni, respectiv trei infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, precum și a unui alt act material care intră în conținutul constitutiv al infracțiunii de abuz în serviciu.

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.