10 investigații medicale pe care este recomandat să le faci periodic
Investigațiile medicale de rutină au un rol important în verificarea stării de sănătate. Nu trebuie sa fii diagnosticat cu o boală pentru a te adresa medicului anual. Consultatia si investigatiile anuale au rol preventiv. În cadrul acestora, modificările anormale din organism pot fi depistate și, astfel, pot fi tratate înainte de a cauza o afecțiune.
De asemenea, în cazul pacienților bolnavi, acestea sunt importante pentru monitorizarea evoluției bolilor și pentru ajustarea tratamentului. Totuși, o persoană bolnavă poate necesita investigații de rutină suplimentare. De asemenea, investigațiile de rutină recomandate variază în funcție de vârstă și sex.
Iată care sunt investigațiile de rutină pe care să ți le faci anual și în ce constau acestea.
În cadrul examenului clinic efectuat la medicul de familie, medicul va verifica semnele clinice de boală. Acesta îți va monitorizarea tensiunea arterială, va efectua auscultația cardiopulmonară și va stabili dacă ai o greutate normală. Dacă medicul depistează nereguli, te poate trimite către un medic specialist.
Analizele de sânge implică măsurarea unor parametri din probele de sânge. De rutină, se efectuează:
- hemoleucograma completă
- glicemia
- ureea și creatinina
- TSH și FT4 (după 35 de ani)
- calciu seric și ionic
- sideremie și feritină
- vitamina D
- analize pentru bolile cu transmitere sexuală
- transaminaze hepatice
- proteine totale
- profil lipidic
- antigen prostatic specific (PSA) – în cazul bărbaților peste 40 de ani.
Ecografia abdominală presupune utilizarea ultrasunetelor și un gel special, pentru a prelua imagini ale structurilor interne abdominale. Procedura se efectuează prin deplasarea sondei ecografice și a gelului pe abdomen.
Vor putea fi vizualizate organele din abdomen (stomac, ficat, vezică biliară, splină, pancreas, intestine, rinichi, ovare, uter). Astfel, se pot depista modificări de structură (chisturi, formațiuni tumorale) sau volum (organe mărite de volum). În acest caz, vei fi direcționat către o specialitate medicală.
Un EKG este o investigație simplă, rapidă și accesibilă, care aduce informații prețioase despre sănătatea cardiovasculară. Electrocardiograma este o înregistrare a activității electrice a inimii, iar un rezultat anormal poate indica diferite boli cardiovasculare (cum ar fi cardiopatia ischemică), prezența sechelelor de miocardic sau de preinfarct.
5. Consultație ginecologică + ecografie transvaginală + test Babeș-Papanicolau
În cazul femeilor, consultația ginecologică anuală are o importanță deosebită. Consultația și investigațiile ajută la depistarea leziunilor canceroase și precanceroase ale colului uterin, precum și altor afecțiuni ale aparatului genital feminin (cum ar fi chisturi ovariene, endometrioză, fibroame uterine). Trebuie să menționăm faptul că atunci când este diagnosticat în stadiu incipient, cancerul de col uterin este vindecabil, de aici și importanța investigațiilor ginecologice.
Consultația și investigațiile de rutină implică:
- examenul ginecologic propriu-zis (examenul pelvin pe masa ginecologică)
- recoltare de secreție vaginală, dacă este cazul – pentru depistarea infecțiilor vaginale
- recoltare de țesut cervical pentru testul Babeș-Papanicolau, screening pentru cancerul de col uterin
- ecografie transvaginală – presupune introducerea sondei în vagin, pentru a prelua imagini mai clare ale colului uterin, uterului și ovarelor.
6. Consult senologic
Anual, femeile de orice vârstă trebuie să efectueze un consult senologic. Acesta constă în examinarea și palparea sânilor și ganglionilor de la acest nivel. Consultația este efectuată de medici ginecologi sau chirurgi senologi. Aceasta ajută la depistarea formațiunilor anormale la acest nivel, ce pot indica prezența unor afecțiuni maligne precum cancerul de sân. Pe de altă parte, se recomandă și autoexaminarea lunară a sânilor.
7. Mamografie
Mamografia reprezintă o evaluare imagistică a sânului, care se efectuează prin comprimarea fiecărui sân în parte între 2 suprafețe dure. Utilizează raze X și ajută la vizualizarea țesutului mamar, astfel încât poate depista formațiunile anormale. Se recomandă anual la femeile peste 50 de ani.
8. Consult stomatologic
Consultul stomatologic anual se recomandă la fiecare 6 luni și are ca scop verificarea sănătății danturii și gingiilor. Depistarea și tratarea timpurie a cariilor și parodontozei previne pierderea dinților. În cadrul consultației se efectuează igienizarea profesională a dinților.
9. Consult oftalmologic
Se recomandă consultația oftalmologică la fiecare 2-4 ani la adulții cu vârste de 40-54 ani și la fiecare 1-3 ani la adulții peste 55 ani. Dacă ai diabet, este indicat să mergi la oftalmolog anual. De asemenea, dacă ai probleme de vedere, trebuie să te prezinți la medicul oftalmolog atât de des cât îți recomandă acesta.
10. Investigații de screening cancer colorectal
După vârsta de 45 de ani, trebuie început screeningul pentru cancerul colorectal. Acesta poate include:
- Testul hemoragiilor oculte în materii fecale – anual.
- Sigmoidoscopie – la fiecare 5-10 ani.
- Colonoscopie – la fiecare 5-10 ani.
În funcție de prezența factorilor de risc, medicul îți va recomanda investigațiile potrivite pentru tine.
Așadar, nu neglija investigațiile de rutină, deoarece acestea au o importanță deosebită pentru menținerea stării de sănătate. Adresează-te medicului de familie sau optează pentru pachete de investigații în clinici private.